Körültekintően kell eljárni a bálacsomagoló kiválasztásánál

A nagyüzemi állattartás folyamatos működéséhez elengedhetetlen az állandóan rendelkezésre álló, kiváló minőségű abrak. Bizonyos esetekben ez nem jelent problémát, ám a szálastakarmányok kapcsán komoly kihívással járhat az alapanyagok állagmegóvása. Enélkül ugyanis folyamatos utánpótlásra lehet szükség, ami a téli időszakban hatalmas kiadással járhat.

Szerencsére egy bálacsomagoló alkalmazásával ezeket a problémákat egyszerűen elkerülhetjük. Az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás ugyanis nagyban megnehezíti a gazdák dolgát, lévén megjósolhatatlan, miszerint szárazságra, vagy épp ellenkezőleg, rengeteg csapadékra és párás környezetre kell-e készülni. Bálacsomagoló mellett ez a dilemma ugyanakkor okafogyottá válik. A hermetikusan lezárt csomagokban a szálastakarmány hosszú ideig megőrzi eredeti állapotát és ami még ennél is fontosabb, a nedvességtartalma sem változik. Tudniillik ha utóbbi jóval 70% alá esik, akkor kiszárad az abrak, ám ha ennél az értéknél huzamosabb ideig magasabb, akkor elrohadhat és be is penészesedhet.

Nagy tételbenpedig  ez hatalmas veszteséggel jár, ezért a bálacsomagoló gép alkalmazása egy adott volumen fölött szinte elkerülhetetlen. A beszerzés során rendkívül körültekintőnek kell lenni és feltétlen meg kell vizsgálni, milyen kritériumok a legfontosabbak a felhasználási körülményeinkhez. Tudniillik a piacon ma már rengeteg bálacsomagoló érhető el és a kínálat több szempontból is nagy szórást mutat. Annak érdekében, hogy hosszú távon is eredményesen használhassuk a gépet, figyelembe kell vennünk a kapacitásigényt, a működési mechanizmust és természetesen az is kardinális fontosságú, hogy teljesen önállóan működő egységet választunk, vagy egy félautomata modellt. Ez utóbbit elsősorban a már meglévő eszközparkunk alapján kell eldönteni.