Ezek a legfőbb távtartó típusok

A különféle építőipari kivitelezéseket rendkívüli mértékben megkönnyíti a betonacél használata, hiszen ennek segítségével villámgyorsan érhető el kifejezetten nagy stabilitás és tartósság. Ám annak ellenére, hogy maga a technológia aránylag egyszerű, nagy odafigyelésre van szükség a kifogástalan eredmény eléréséhez.

Kiváló példa erre a távtartó kérdésköre. Ezzel a kiegészítővel precízen beállítható a vasalatok pozíciója, ami több szempontból is kardinális jelentőséggel bír. Egyfelől ez elengedhetetlen az elem későbbi strapabíróságához, hiszen a betonfedés szükséges vastagságát így alakíthatjuk ki a legegyszerűbben. A távtartó emellett elősegíti a beton szerkezetek szilárdságát és stabilitását, többek közt a hőmérsékleti változások okozta hatások enyhítésével.  Ugyancsak fontos alkalmazása a vízszigetelés megerősítése miatt, tudniillik az egyenletes fedés csökkeni a nedvesség betörésének kockázatát. Rendkívül fontos azonban szem előtt tartani, miszerint a kívánt eredmény csak a megfelelő távtartó segítségével érhető el.

Ezért aztán a kiegészítők megválasztásánál nagyon alaposan kell eljárnunk. Tudniillik napjainkban már számtalan különböző kialakítású eszköz érhető el a kínálatban, ezek pedig jelentősen különböznek a felhasználhatóságot illetően. A legelterjedtebb megoldásnak kétségkívül a fogazással, illetve az anyagfolytonos alsó éllel ellátott távtartó sínek tekinthetők, ezek ugyanis univerzálisan alkalmazhatók és nagyobb terhelést is kibírnak, sőt, kavicságyra és keményhab szigetelésre is helyezhetők. Szintén népszerű az előre gyártott és monolit szerkezetnél is használatos, négyágú, úgynevezett karácsonyfa távtartó, hiszen gyors telepítést tesz lehetővé, mindemellett pedig látszóbeton felületekhez is használható. A kínálatban találhatunk még acélból, illetve betonból készült megoldásokat is.