Érdemes tudni, hogy mit nem szabad enni, ha magas a koleszterin

Nagyon sokan küzdenek magas koleszterinszinttel, melynek kapcsán még inkább rémisztő, hogy a köztudatban mennyi tévhit kering. Sokan a gyógyszeres kezelésben látják a megoldást, azonban életmódváltással is csökkenteni lehet a koleszterinszintet. Elsősorban a megfelelő étkezésben rejlik a gyógyulás titka.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Ez a kérdés általában akkor merül fel, amikor kiderül, hogy nem megfelelőek az értékek. Nagyon sokan küzdenek magas koleszterinszinttel, így gyakori, hogy a páciens nem veszi komolyan a problémát vagy a gyógyszeres kezelésben látja a megoldás nyitját. Tény, hogy egyszerűbb bevenni a gyógyszert, azonban az egészség szempontjából az életmódváltás a legoptimálisabb. A koleszterin egy olyan vegyület, mely minden emberben és állatban jelen van, főleg az epében, idegrendszerben, illetve a mellékvesében. Kétféle típus van jelen a szervezetünkben, az alacsony, vagyis LDL és a magas sűrűségű, vagyis HDL koleszterin. Mindkettőre szüksége van a szervezetnek, de a legtöbb esetben előbbi túlzott bevitele okozza a problémákat.

Akár magas a koleszterinszintünk, akár nem, fontos lenne egészségesen táplálkozni. Koleszterin problémák esetén elengedhetetlen a koleszterin szegény étkezés. A zsíros húsokat és a süteményeket jobb mellőzni, ugyanis ezek egyáltalán nem egészségesek. Különösen a gyakori fogyasztás okoz problémát. Célszerű elsősorban a növényi eredetű táplálékokat előnyben részesíteni. Emellett fogyaszthatunk halakat és sovány csirkehúst. Természetesen a kiegyensúlyozott életmód is elengedhetetlen, így célszerű bevezetni a rendszeres sportot a mindennapokba. A gyorsételeket, cukros ételeket és italokat szintén mellőzzük, egyáltalán nem tesznek jót egészségünknek.