BMI, testzsír százalék számítás és egyéb értékek az egészség kapcsán

Az olyan értékek, mint a testsúly, testzsírszázalék vagy a BMI igazán hasznosak lehetnek, hogy bővebb információkat tudjunk meg egészségünkről és testünkről. Sokan szinte napi szinten nézegetik ezeket az értékeket, aminek nem sok értelme van, hiszen ilyen rövid idő alatt nincs érdemi változás.

Testzsír százalék számítás hasznos érték, mellyel érdemes tisztában lenni. Sokszor ez az érték döbbenti rá az embert, hogy itt az ideje a változtatásnak. Az ember egészségi állapotáról több érték is tájékoztat. Ilyen például a testsúly, amelyet könnyen meg lehet állapítani a mérlegre állva. Ugyanakkor ez a szám nem sokat mond el, hiszen magasságtól is nagy mértékben függ, hogy az illető egészséges vagy elhízott. A BMI ezekkel a számokkal dolgozva mutatja meg, hogy mennyi zsírréteggel rendelkezünk. A számítás két adat, a testtömeg és a testmagasság felhasználásával történik. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a kapott érték nem mindig megfelelő. Például egy izmos ember vagy egy élsportoló esetében könnyen azt mutathatja az érték, hogy az illető elhízott, holott erről szó sincs.

Az említett értékeknél jóval megbízhatóbb képet ad az egészségről a testzsírszázalék kiszámítása. A testzsír kiszámítása történhet egy csipeszhez hasonlító, úgy nevezett kaliper elnevezésű eszközzel és testzsírmérő mérleggel egyaránt. Ezek a mérlegek a megadott testsúly, magasság, nem és kor alapján számolnak, illetve elektromos ellenállással. Vagyis jóval több adatot vesznek figyelembe, mint a BMI, így a kapott érték is sokkal pontosabb. Habár nem erre a célra lettek kifejlesztve, azonban a CT és az MRI gépek is alkalmasak a testzsírszázalék mérésre. A BMI és a testzsírszázalék értékeinek értelmezésében nagyon sokat segíthetnek az interneten, akár a kozertplusz.hu weboldalon lévő táblázatok.