Égési sérülés és napégés kezelése egyszerűen és gyorsan

Az égési sérülések a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak. Napégést pedig rendkívül egyszerű elszenvedni a nyári kánikulában. Ezek kezelése viszonylag egyszerű, azonban súlyos esetben mindenképp orvosi segítségre van szükség.

Napégés kezelése akár házi módszerekkel is lehetséges, például az adott terület lehűtésével, valamint kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával. Ma már számos olyan krémet lehet kapni, melyeket kifejezetten a napégés kezelésére fejlesztettek ki. Jó ötletnek tűnhet az áztató vizes borogatás vagy az erősebb vízsugár használata, azonban jobb elfelejteni, mivel ezek csak súlyosbíthatják a problémát. Ha mindössze bőrpírról van szó, akkor az enyhe, I. fokú napégésről van szó. Ez esetben pár nap alatt, kezelés nélkül is megoldódik a probléma. A beteg felület lehámlik és új bőr képződik helyette. Gyerekek esetében a bőrfelület sokkal nagyobb a testtömegükhöz képest, így, ha leégnek, akkor jobban fenyegeti őket a kiszáradás veszélye. Az égési sérülések szintén veszélyesek, különösen a gyerekekre nézve.

Az égési sérülések esetében is számos praktika létezik a panaszok kezelésére, azonban sajnos sok ezek közül nem hoz enyhülést, hanem csak árt. Ha megtörtént a baj, akkor nagyon fontos megállapítani, hogy hányad fokú égési sérülésről van szó. Súlyos esetben elengedhetetlen az orvosi segítség, valamint akár a sérült terület kötözése. Súlyos esetben fontos a mielőbbi fellépés, ugyanis fennáll a fertőzésveszély. Az égéstapasz használata nagyon hasznos tud lenni, hiszen megvédi az égett felületet a külső szennyeződésektől és még hűsíti is. A seb tisztán tartása rendkívül fontos, illetve súlyos esetben a kötözés is elengedhetetlen. Ha az égés nem súlyos mértékű, akkor az olyan természetes anyagok alkalmazása is segíthet, mint a méz, aloe vera, fekete tea filter vagy nyers burgonya.