Az egyes zsaluanyagok alkalmazásakor ügyelni kell a vízelvezetésre

Komplett, kiöntött betonformák esetében létezik jó néhány olyan tényező, amire mindenképpen oda kell figyelnünk, különben fennáll a veszélye annak, hogy az elkészült egység hosszabb-rövidebb idő alatt elveszíti funkcióját. Szerencsére ez a feladat egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik, a lényeg ugyanis a lépések precíz betartásán van.

Példának okáért a megfelelő zsaluanyagok kiválasztása kardinális jelentőséggel bír. A kifejezés hallatán a leggyakrabban a fából készült variációkra asszociálhatunk, persze nem véletlenül. A múlt század végéig leggyakrabban ugyanis ezeket alkalmazták, hiszen könnyen hozzáférhető alapanyagról van szó, ráadásul a legtöbb háztáji betonmunkához megfelelőek voltak ezek a zsaluanyagok. Azonban nagyobb kivitelezések esetében már könnyedén beleütközhetünk a korlátjaiba, ilyenkor pedig érdemes lehet masszívabb, illetve strapabíróbb matéria mellett letenni a voksunkat. Szerencsére ma már kiváló módozatok állnak a rendelkezésünkre, így aztán biztosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Bármelyik mellett is határozunk végül, mindig tartsuk szem előtt, miszerint a zsaluanyagok használata esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a vízelvezetés kérdésére. Tudniillik amennyiben ez nem optimális, úgy fennáll a veszélye annak, hogy a beton a vártnál jóval gyorsabban szárad meg, ami legalább akkora probléma, mintha a nedvesség túl sokáig jelen marad. Ez kivitelezéstechnikai kérdés, ezért aztán a zsaluanyagok használata mindenképpen szakértelmet és tapasztalatot kíván. Ez éppúgy igaz a hagyományosnak tekinthető faanyag kapcsán, mint ahogy a műanyag, vagy épp az acél esetében. Az alapanyag meghatározásánál elsősorban a szóban forgó kivitelezés volumene a mérvadó, ám egyéb körülmények is befolyásolják a döntést, ezért azt feltétlenül bízzuk profi szakemberekre.