A védőprofil az egyik legfontosabb munkavédelmi felszerelés

Noha ma már nem is lehet kérdéses, hogy csak a legmodernebb védőfelszerelések alkalmazásával lehet minimalizálni a munkahelyi balesetek számát, sajnos bizonyos ágazatokban még mindig meglehetősen gyakoriak a súlyos kimenetellel végződő tragédiák. Az építőipar ilyen szempontból kiemelt kockázattal bír, ezért aztán a kivitelezések során mindent meg kell tenni a maximális biztonság érdekében.

Ennek eléréséhez az olyan munkavédelmi felszerelés, mint amilyen a védőprofil is, kiváló megoldást nyújt. Ezek az eszközök a betonacélok és csatlakozó vasak jól kivehető jelölését hivatottak ellátni. a kellőképp figyelemfelkeltő megjelenés pedig már távolról jelzi a veszélyt. A Munkaügyi Minisztérium hatályos rendelete értelmében minden esetben a kivitelezésért felelős személy, illetve a műszaki vezetés valamint az építés- és művezetés feladata a védőprofil kihelyezése és állapotának ellenőrzése is. Amennyiben ez a folyamat ránk hárul, akkor mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a rendszeres ellenőrzésre is, tudniillik elég egy óvatlan pillanat és máris megvan a baj.

Beszerzés kapcsán mindig tartsuk szem előtt, hogy hosszú távon csak a legmagasabb minőségű védőprofil jelenthet optimális alternatívát. Egy nívós darab ugyanis rendelkezik azokkal a tanúsítványokkal, amelyek szavatolják, hogy az eszköz megfelelő hatékonysággal képes megelőzni a komolyabb sérüléseket. Védőprofil esetében ez jellemzően azt jelenti, hogy 100 kilogrammos testtömeg esetében akár a 3 méteres magasságból történő rázuhanás megtörténtekor is kellő védelmet nyújt a felszerelés. A bekerülési költség épp emiatt csupán másodlagos tényező, hiszen a magasabb kvalitású modellek nem csupán egy mozdulattal szerelhetők, de masszív kialakításuknak köszönhetően gyakorlatilag akárhány alkalommal újra felhasználhatók.