Áldás vagy átok az EcoBoost motor?

A nagyobb teljesítményhez nagyobb motor szükséges, legalábbis ez az, amit az emberek többsége gondol. A Ford EcoBoost szériája azonban alaposan megcáfolja ezt az állítást, hiszen összehasonlítva az átlagos motorok tömegével és méretével a pehelysúllyal rendelkező erőforrás az elvárhatóhoz viszonyítva meglepően jó teljesítményt nyújt.

Az EcoBoost motorok kapcsán ezen a linken érhet el bővebb információkat! Kétségkívül a Ford a jövő felé vette az irányt, ugyanis úgy alakítottak ki kisebb motort, hogy kisebb-nagyobb újításokkal nagyobb teljesítményre ösztökélték azt. Viszont emellett arra is ügyeltek, hogy minimális legyen az üzemanyag kibocsátás, továbbá a károsanyag kibocsátás csökkentésére is figyelmet fordítottak. Látszólag tökéletes kombináció, viszont némileg árnyaltabb ennél a teljes kép. Az ötlet kiváló és a megvalósítás is nagyszerű, így nem csoda, hogy az 1.0 literes EcoBoost motor képes volt az Év motorja díjat négyszer is elnyerni. A rengeteg pozitívum mellett azonban egy dologra nem figyeltek, még pedig, hogy a kis motor könnyebben túlhevül.

A 2011 októbere és 2013 októbere között gyártott EcoBoost modellek esetében a hűtőfolyadék tágulási tartályának vízcsöve kirepedezhet, aminek következtében elszivárog a hűtőfolyadék, a motor pedig túlmelegszik, sőt rosszabb esetben akár ki is gyulladhat. Hazánkban ez csak néhányszor fordult elő, világszinten azonban számtalanszor, így a gyártó is belátta a hibát és kénytelen volt visszahívni a hibás modelleket. Mára ezek a problémák megszűntek és a vásárlók kezdenek újra bizalmat szavazni ezeknek a típusoknak. Az EcoBoost elsősorban azért jött létre, hogy az alacsony üzemanyag fogyasztás és az alacsony károsanyag kibocsátás megvalósuljon, ami a tervezőknek és gyártóknak köszönhetően létre is jött!