Hova, milyen és mekkora szőnyeget tegyünk?

Szőnyeg vásárlás előtt, közben a leggyakoribb kérdések: mekkora legyen, milyen színű és milyen típusú legyen? Legyen akár egy exclusive szőnyeg, egy retró stílusú klasszikus szőnyeg, modern szőnyeg, vagy gyerekszoba szőnyeg, mindnek megvannak a sajátosságai. Lakásunk helyiségei úgy lesznek otthonosak, ha szőnyeg borítja a padlót. A szőnyegek puhasága, melegsége és szépsége megnyugtatja a lelket.

Oké, a szőnyegek csodálatosak, de mekkora méretű, milyen színű, anyagú, milyen stílusú szőnyeget tegyünk a szobákba?

Vannak kis-, közepes- és nagyméretű szőnyegek, na meg ott vannak az extra nagyméretű szőnyegek is. Hogy kinek mekkorára van szüksége, nagyon egyedi. Mekkora a konyha, mekkora a nappali, milyen a hálószoba elrendezése. A fürdőszoba, a wc, a folyosó, az előszobába elfér e egyáltalán egy kisebb szőnyeg? Ezek mind olyan kérdések, amik más-más szőnyeg méretet eredményeznek.

Szőnyeg
Szőnyeg
  • Kezdjük a kisméretű szőnyegeknél: Kisméretű szőnyegnek nevezzük az 50×80 cm, de a 70×100 cm szőnyeget és még a 80×150 cm szőnyeg is annak mondható.
    Egy kisméretű szőnyeg a bejárati ajtón belépve, a cipős szekrénynél jó, ha van. Amikor hazaérve levesszük a cipőt lábunkról, mennyivel jobb érzés, ha szőnyegre lépünk. A kisméretű szőnyeg a hálószobában is helyet kaphat, ezt nevezzük ágyelő szőnyeg
  • A középszőnyeg kissé terjedelmesebb a maga 120×170, 125×200, 150×230, vagy 160×230 cm-ével. Egy 160×230 cm szőnyeg helyet kaphat egy nem túl nagy nappaliban, a hálóban és a gyerekszobában is. A nappali akkor igazán kényelmes, ha nagy részét szőnyeg borítja. A nappali szőnyeget a kanapéhoz kell méretezni. Semmiképp se legyen keskenyebb a szőnyeg, mint a kanapé. Legyen a szőnyeg a nappali első lábai alá helyezve, és ha fotel is van a helyiségben, akkor annak első lábai is legyenek a szőnyegen. Így már láthatjuk, hogy a nappaliba nem lehet kis szőnyeget választani.
  • A nagyméretű szőnyegek a legszebbek! Jöhet a nappaliba, a hálószobába, a dolgozószobába és még az étkezőbe is. Az étkezőbe? Bizony! Ma már rengeteg könnyen tisztítható szőnyeg létezik, amit az étkezőasztal alá tudunk helyezni, hogy a család a legnagyobb kényelemben érezhesse magát még a konyhában, étkezőben is. Speciális, mosható szőnyegek is vannak, amik modern és klasszikus formában is megtalálhatóak a szőnyeg diszkont Itt is van egy aranyszabály a szőnyeg elhelyezését és méretét illetően. Legyen akkora, hogy ha kihúzzuk a széket, az mind a 4 lába alatt legyen.

A szőnyegválasztási tanácsok nem kőbe vésettek. Természetesen mindenkinél mások az igények és a lakás szubjektív megjelenése határozza meg a végleges lakberendezést.