A zöld rendszámos autók kedvezményei

Az utakon autózva egyre többször találkozhatunk zöld rendszámokkal. Ezt látva joggal merülnek fel bennünk kérdések, hogy például mely autók kapják meg ezeket a rendszámokat, illetve milyen kedvezmények járnak ezzel együtt.

A zöld rendszámos gépjárművek kedvezményei kapcsán itt olvashat bővebben! A globális felmelegedés kapcsán egyre gyakrabban kerül szóba a környezetvédelem. A jogalkotók ennek megfelelően olyan körülményeket igyekeznek megteremteni, mellyel az autógyártókat arra ösztökélhetik, hogy azok csökkentsék az autóik károsanyag kibocsátását. A gyártók igyekeznek különféle fejlesztéseket végrehajtani, melynek egyik eredménye, hogy létrejöttek az elektromos és hibrid autók. Ezek vásárlását az állam is igyekszik különféle kedvezményekkel ösztönözni. A zöld rendszám egy egyszerű megkülönböztetés, ugyanis így nagyon könnyen ellenőrizni lehet, hogy valóban jogosult-e a gépjármű tulajdonosa az engedményekre. A magyar szabályozás alapján az összes olyan gépjármű, amely a gyári adatok alapján képes kizárólag elektromos hajtással huszonöt kilométert megtenni, az környezetkímélőnek számít, vagyis megkaphatja a zöld rendszámot.

A zöld rendszám használatának vannak előnyei, azonban tévhitek is keringenek a köztudatban. Ilyen például, hogy az elektromos autók használhatják a buszsávot. Ez egyértelműen nem igaz. Viszont ami igaz, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók ingyen parkolhatnak. Természetesen ez alól kivételnek számítanak a magánparkolók. A jelenlegi szabályozás alapján a zöld rendszámos autók tulajdonosainak nem kell gépjárműadót fizetni. Emellett az átírási illetéket sem kell megfizetni. Emellett időről-időre lehet bizakodni állami támogatásokban a villanyautók beszerzését illetően.