Ünnep és lakástűz – Legyen elővigyázatos az ünnepek során is!

Sajnos kétségtelen, hogy az ünnepi rohanásban mindenki egy kicsit figyelmetlenné, feszültebbé válik. Szentestére a többség megnyugszik, hisz megvan a fa, az ajándékok, elkészült az étel, együtt a család. Viszont az ünnepek során sem szabad elfeledkezni az elővigyázatosságról, ugyanis az ünnepek, különösen a karácsony, komoly veszélyeket rejt magában.

Az ünnepek során lehetséges veszélyekről itt tájékozódhat bővebben! Az ünnepekhez a fények is szorosan kapcsolódnak, így a család meggyújtja az adventi gyertyákat, a csillagszórót a karácsonyfán. Ezzel nincs semmi probléma, gyönyörű látvány. A gond ott kezdődik, ha a család őrizetlenül hagyja. A fűtési szezon sok veszélyt rejt magában, pláne az ünnepek, amikor is megszaporodik a lakástüzek száma. Néhány apróságra nem árt odafigyelni, ha szeretné, hogy otthona és családja is biztonságban legyenek. Természetesen nem arról van szó, hogy tilos gyertyát vagy csillagszórót gyújtani, hanem fokozottan ügyelni kell rá, hogy például a gyertya stabil helyen álljon és alátét is legyen alatta, valamint ne legyen felügyelet nélkül a gyertya vagy csillagszóró.

Ha van a lakásban kandalló, az kiválóan megalapozza az ünnepi hangulatot és még varázslatosabb lehet a karácsony. Azonban ez akár könnyen átcsaphat pokolba, ha nem figyel oda kellőképp. Sokan tisztában vannak vele, hogy a kandalló közelében nem állhat bútor, azonban a karácsfa miatt, átrendezik a bútorokat és ekkor elfeledkeznek az alapvető tűzvédelmi szabályokról. Az is lényeges, hogy a karácsonyfa égősort húzza ki, ha a család aludni megy. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor ne vízzel oltson, hanem poroltóval! Ha a fentebb említettekre odafigyel akkor a karácsony valóban arról szólhat, amiről szólnia kell.