Az otthon zöldkártyája – Elengedhetetlen az ingatlan eladásához

Manapság az ingatlan adás-vétel nem valósulhat meg a lakás zöldkártyája nélkül, ami nem más, mint az energetikai tanúsítvány. Ez azért is hasznos, mert ebből pontosan kiderül, hogy otthona mennyire energiahatékony. Ráadásul a vevő számára is nagy segítséget jelent.

Az otthon zöld kártyájáról, vagyis az energetikai tanúsítványról itt érhet el több információt! Az energetikai tanúsítvány nem egy olyan dolog, ami választható, ugyanis az Európai Unió rendelkezett ennek bevezetéséről a tagországokban. Ezzel az a cél, hogy az épületek energiafogyasztása csökkenjen. A lakás tulajdonosa számára is hasznos, ha rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal, hiszen ezáltal még inkább képbe kerülhet saját otthona kapcsán és tisztában lesz vele, otthona mennyire energiahatékony. Az energetikai tanúsítvány három szempont alapján készül, amik a szigetelés, nyílászárók és a fűtés. Van még egy ok, ami miatt az energetikai tanúsítványt el kell készíteni, ami nem más, mint hogy az ingatlan adás-vétel nem valósulhat meg az energetikai tanúsítvány nélkül.

Az energetikai tanúsítvány legalacsonyabb kategóriája a JJ, míg a legjobb az AA++ jelzés. Az energetikai tanúsítvány meglehetősen pontos képet ad az ingatlan állapotáról, sőt befolyásolja is az értékét. Az energetikai tanúsítványt elkészítésének első lépése a helyszíni szemle, amit a szakértő személyesen végez, majd irodai keretek közt készíti el számítógépen. Az energetikai tanúsítványt az ingatlan után érdeklődők bármikor kérhetik a tulajdonostól, azonban az eladó csak az adásvételi szerződésnél köteles megmutatni, ha korábban nem szeretné megtenni. Ön elkészíttette már saját otthona zöld kártyáját, vagyis energetikai tanúsítványát?