Milyen kritériumok fontosak toll vásárlásakor?

Legtöbbünk számára a kézzel írás már egyre kevésbé része a mindennapoknak, hiszen jegyzeteinket mind gyakrabban digitális formában tároljuk inkább. Nem csoda, lévén a telefonunk mindig kéznél van, ha pedig egy előadás anyagát szeretnénk rögzíteni, akkor bizonyos szempontból tényleg gyakorta hasznosabb azt egy laptopon, vagy táblagépen megejteni. Az így kapott anyag ugyanis utólag könnyedén szerkeszthető és nyomtatható. Vannak azonban olyan szakmák, illetve élethelyzetek, melyeknél elengedhetetlen a hagyományos megoldás.

Ilyenkor kardinális kérdés, hogy olyanfajta toll segítségével tegyük mindezt, aminek a használata hosszú távon is kényelmes. Sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt erre a kérdésre és azzal írnak, ami épp a kezük ügyébe akad. Ám egy filléres reklámtermék és egy gondosan megválasztott, prémium minőségű toll közt óriási lehet a különbség, legalábbis a komfort tekintetében mindenképpen. Ezért aztán vásárláskor legyünk rendkívül körültekintők és vegyük figyelembe azokat a szempontokat, amik befolyásolják a későbbi használatot. A tinta száradási ideje – azaz a betét típusa – leginkább csak akkor számít, ha balkezesek vagyunk. Ebben az esetben ugyanis elmaszatolhatjuk a még nedves feliratot.

A toll fogása ugyanakkor mindig roppant fontos tényező. Ezt elsősorban a vastagsága határozza meg, ám hogy számunkra melyik az ideális, azt saját magunknak kell eldönteni. Ugyan általánosságban igaz a megállapítás, miszerint minél nagyobb a tenyerünk, annál vaskosabb darab a kényelmes, ugyanakkor az egyéni preferenciáink ettől eltérhetnek. Szintúgy változó, hogy melyik súlyelosztású konstrukciót érezzük hosszú távon komfortosnak. Talán nem is gondolnánk, de a toll markolata sem mindegy, hiszen az minél puhább, annál tovább tudjuk biztosan fogni anélkül, hogy begörcsölnének az ujjaink. Mindenképpen alaposan fontoljuk meg tehát melyik modell mellett döntünk és ha tehetjük, akkor vásárlás előtt teszteljük a különböző fajtákat.