Középfülgyulladás kezelése hatékonyan

Az egyik leggyakoribb fülbetegségnek a középfülgyulladás számít, ami gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, súlyossága pedig eltérő lehet. A középfülgyulladást mielőbb kezelni kell, hogy a páciens elkerülje a további szövődményeket.

Középfülgyulladás kezelése szakorvos által a leghatékonyabb. A középfülgyulladás általában vírusos nátha szövődményeként jelentkezik, így hurutos középfülgyulladás néven is ismert. Ezenkívül megkülönböztetünk még gennyes gyulladást is, aminek kialakulása bakteriális fertőzés miatt alakul ki. A középfülgyulladásnak több tünete is van, többek közt enyhe fájdalom a fülben, a fül feszülése és a halláscsökkenés. A gennyes középfülgyulladás tünete eleinte a láz, fülfájdalom és a halláscsökkenés. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek és fülfolyás is jelentkezhet. A középfülgyulladásnak a legtöbb esetben vannak előjelei, mint a nátha vagy a torokgyulladás, amit a fülkürt működési zavara követi. De a garatban vagy orrüregben végzett műtét is okozhatja a középfülgyulladást.

A középfülgyulladás kezelésének elsődleges célja a dobüreg szellőzésének helyre állítása. Ha a fertőzés bakteriális eredetű gennyes gyulladás, akkor legtöbbször az antibiotikumos kezelés segít. A fülfájdalmat fülmelegítéssel lehet csökkenteni. Gyakran gondolják a páciensek, hogy gennyes gyulladás esetén a dobhártyát át kell szúrni, hogy a felgyülemlett genny ki tudjon folyni, azonban erre általában csak ritkán kerül sor. Abban az esetben viszont, ha a váladék nem tud kiürülni, akkor a gyulladás súlyos szövődményeket okozhat. Bővebb információkért, javasoljuk látogasson el a belvarosiorvosiventrum.hu weboldalra, ahol további informatív tartalmakat és elérhetőségeket találhat.