Az áramlásmérés hatékonyan kivitelezhető a rotaméter segítségével

Főképp nagyobb, ipari méretű vállalatok esetében merül fel gyakori igényként a különböző folyadékok áramlási sebességének precíz mérése, illetve folyamatos ellenőrzése. Erre a legtöbb területen szükség lehet, hiszen a vegyipar mellett akár a gyógyszerek előállítása, vagy az élelmiszer alapanyagok adagolása kapcsán is elengedhetetlen a pontosság.

Egy rotaméter segítségével ez a folyamat rendkívül egyszerűen megoldható. Kialakítását tekintve ez a műszer a legtöbbször egy konfigurálható cső, amibe a szóban forgó anyag áramlik, a különböző jelzések segítségével pedig leolvasható a folyadék, illetve gáz sebessége. A rotaméter alkalmazása nem igényel különösebb szakértelmet, ugyanakkor pár lényegi lépésre kiemelt figyelmet kell fordítani az applikálás során. A legfontosabb, hogy mindig a felhasználási módnak megfelelő modell kerüljön beépítésre. A rendszerbe történő integrálás közben ügyelni kell, hogy az eszköz elhelyezése megfeleljen az áramlás irányának, hiszen csak így valósulhat meg mérés a későbbiekben.

Szintén kardinális jelentőséggel bír a rotaméter ki-, illetve bevezető csöveinek hossza, valamint ezek átmérője. Ezt feltétlenül az adott projektnek és a vásárolt modellnek hozzáillő módon kell megválasztani. Ezt követően minden esetben elengedhetetlen a precíz kalibráció. Ahhoz, hogy a rotaméter skálája pontos eredményeket mutasson az áramlás mértékét illetően, ezt a lépést gondos odafigyeléssel kell elvégezni. A beépítést követően kardinális fontossággal bír a vizuális ellenőrzés is. Ennek kapcsán nagy segítséget jelent a monitorozás és a kapott értékek utólagos, rendszeres kielemzése. Fokozottan ügyeljünk azonban az olyan, speciális felhasználási körülmények meglétére, amelyek vonatkozásában a gyártó egyedi lépések közbeiktatását írja elő. Ilyenkor mindig tartsuk magunkat a kapott útmutatáshoz.