A mobil gabona tároló akár utólag is bővíthető

A raktározási megoldás kiválasztásánál rengeteg szempontot mérlegelni kell annak érdekében, hogy az adott konstrukció hosszú távon is teljes mértékben kiszolgálja igényeinket. Ezek közt akadnak olyan tényezők, amikre elsőre talán nem is gondolnánk, főképp, amikor mezőgazdasági felhasználásról van szó.

Egy sátras megoldású gabona tároló jó néhány olyan előnnyel rendelkezik, ami a későbbiekben döntő befolyással bírhat. A földművelésre, illetve a növénytermesztésre fokozottan jellemző, hogy vannak olyan rövidebb időszakok, amikor mind a munkaerőigény, mind pedig a raktározás iránti kapacitás jelentősen megemelkedik. Ez kérdésessé teszi a hagyományos, téglaépületes gabona tároló létjogosultságát, hiszen egy ilyen fix létesítmény esetében nagyon kicsi a mozgástér. Az utólagos bővítés csak rettentő komoly munkálatok árán valósítható meg és még így is hosszú időt vesz igénybe, az anyagi ráfordítás mértékéről nem is beszélve. Ezzel szemben egy gabona tároló sátor vonatkozásában ilyen megkötésekkel nem kell számolni.

Ezek a felépítmények speciális betonblokkokra telepíthetők, ezzel a módszerrel ugyanis kellően nagy gerincmagasság érhető el. Utóbbi amiatt lényeges, mert a gabona tároló belterében történő lerakodás így billentéssel is kivitelezhető, ami roppant hatékonnyá teszi az egész folyamatot. Ráadásul egy ilyen konstrukció esetében az sem jelent problémát, ha idővel egy másik helyszínen válik szükségessé a raktározás. Tudniillik a mobil gabona tároló nem csupán villámgyorsan felépíthető, de a lebontása és az átköltöztetése is egyszerűen megvalósítható. Ami azonban talán még ennél is fontosabb, hogy az architektúra tökéletesen alkalmas a megnövekedett kapacitásigény lekövetésére. Ugyanis bármikor határozhatunk úgy, hogy utólagos bővítésre van szükségünk, ez pedig optimális esetben napok leforgása alatt el is végezhető.