Minőségi komposzt minőségi komposztálóban

A környezetvédelem említésére a többség a műanyag fogyasztási cikkek csökkentésére, a hulladék szelektíven való gyűjtésére gondolnak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a komposztálás is ide tartozik. Szerencsére ezt egyre többen ismerik fel és növekszik azok száma, akik ezen a módon csökkentik a hulladékokat.

Komposztáló alkalmazása elengedhetetlen a komposzt előállításához. Első lépésként be kell szerezni egy minőségi komposztálót. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen a jó minőségű komposztáló hosszú befektetésnek bizonyul. A sunikft.hu kínálatában elérhető komposztálók egyszerűen és gyorsan, szerszámok nélkül is összeszerelhetők. Az Eco-Master a legkisebb típus, kis kapacitásának köszönhetően kicsi helyigénnyel rendelkezik, hiszen háromszáz literes. Az Eco-King egy némileg nagyobb típus, mely hatszáz literes méretben kapható. A legnagyobb modell a Thermo-King, mely kilencszáz, de akár hatszáz és négyszáz literes méretben is kapható. Mindhárom típus százszázalékban újrahasznosított, időjárásálló műanyagból készült, így hosszú élettartammal rendelkeznek.

Ugyanakkor hiába a minőségi komposztáló, ha nem megfelelő anyagok kerülnek bele, mert például szemetesként használja tulajdonosa. A komposztálóba olyan anyagok kerülhetnek, melyek környezetbarátok és idővel lebomlanak. Ennek megfelelően az olyan konyhai hulladékok, mint a zöldség- és gyümölcshéj, az összetört tojáshéj, szálas tea, illetve kávézacc megfleleő komposztanyagok. Ezenkívül optimális még a kezeletlen fa, a nem színes papír, a fűnyesedék, a rohadt gyümölcsök, apró ágak és gallyak. Ami semmiképp sem kerülhet a komposztálóba, az az üveg, színes újságok és papírok, vegyszerek, műanyag, főtt ételmaradék, festék, fáradt olaj, pelenka és beteg növényi részek.