Mikor célszerű a hosszúujjú bababody?

Egy kisbaba nevelése megállás nélküli elfoglaltságot jelent és egész embert kíván. Előzetesen talán el sem tudjuk képzelni, mennyire mindenre kell párhuzamosan odafigyelni és ez milyen fárasztó egy idő után. Különösképp nagy hangsúlyt kell fektetni az öltöztetésre, hiszen ebben a korban a hőháztartás még egyáltalán nem működik megfelelően.

Folyton visszatérő kérdés például az is, a bababody hosszúujjú, vagy inkább rövidujjú legyen. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a csecsemők esetében éppúgy kerülendő az, hogy melegük legyen, mint az, hogy fázzanak. Nem szabad tehát túlöltöztetni sem őket, ez ugyanis komoly problémákhoz vezethet. Napközben ezt aránylag egyszerű elkerülni, hiszen mi magunk is tökéletesen érezzük a hőmérsékletet és könnyedén behatárolhatjuk, mire van szüksége a kicsinek. Egész más azonban a helyzet az éjszakával. Tudniillik ilyenkor is a bababody a legcélszerűbb (a pólya, illetve a hálózsák alá), ám hogy az melyik kialakítással rendelkezzen, az már egy összetettebb kérdés.

Még mindig gyakori tévhitnek tekinthető, hogy a babáknak aránylag melegben kell aludniuk. A szakértők egyöntetű álláspontja alapján ennek épp ellenkezője igaz ugyanis, az ideális hőmérséklet a hálóban 18-20 fok közé tehető. Természetesen, ha ezt tartjuk, akkor az öltözködéssel kompenzálnunk kell, azaz ilyenkor bátran adható hosszúujjú bababody a kicsire. Napközben, főképp nyári melegben ez felesleges lehet, ám ha szabadtéren tartózkodunk, akkor nagyon ügylejünk a napsugárzásra. A kritikus órákban ez teljes mértékben kerülendő – még akkor is, ha nincs kánikula -, ám a koradélelőtti, késő délutáni időszakban is plusz védelmet nyújthat egy hosszúujjú bababody a leégés ellen. Mindig vegyük tehát figyelembe a körülményeket és annak megfelelően válasszuk ki az öltözéket. Egy egy bababody esetében ugyanúgy igaz, mint egy kisnadrág, vagy sapka vonatkozásában.