Az állattartás gépei megválasztásánál körültekintően kell eljárni

Szarvasmarhatelepek, vagy egyéb, ipari méretű állattartó üzemek esetében a hosszú távú sikeresség egyik alapját a megfelelő automatizálás kiépítése jelenti. Noha bizonyos folyamatokat mindenképpen kézi erővel kell elvégezni a legtöbb feladatot ma már különböző eszközök oldják meg. Ennek több oka is van, ám kétségkívül a hatékonyság mind közül a legjelentősebb.

Az állattartás gépei segítségével ugyanis töredékidő alatt kivitelezhetők az amúgy rengeteg erőforrást igénylő műveletek is. Ugyanakkor nagyobb távlatokban csak akkor érhető el kimagasló eredmény, ha kellőképp összehangolt az egész rendszer. Ennek okán nagyon körültekintően kell eljárni, amikor az állattartás gépei kerülnek beszerzésre. Fontos, hogy előre gondolkodjunk, azaz ne csak az aktuális állapotok alapján készüljenek a tervek, hanem kalkuláljunk a közeljövőben esedékes fejlesztésekkel, bővítésekkel is. Ezek az eszközök jellemzően magas bekerülési költséggel rendelkeznek, ennek tükrében pedig évtizedes távlatokban tanácsos számolni velük.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy akkora kapacitással rendelkezzenek, ami a későbbiekben is kiszolgálja az igényeket. Az állattartás gépei közül ez gyakorlatilag minden modellre érvényes kitétel. Legyen szó takarmánykeverőről, vagy épp kiközelítő kocsikról, mindig úgy válasszuk meg az adott modellt, hogy az biztosan egy körben el tudja látni a teljes állományt. Ennek egyfelől gazdasági okai vannak, ám nem szabad megfeledkeznünk az állattároló levegőjének megóvásáról sem, így a károsanyag-kibocsátást a lehető legjobban vissza kell szorítanunk. Természetesen miképp az a hasonló berendezések esetében is igaz, az állattartás gépei is csak megfelelő karbantartás mellett üzemelnek elég sokáig. Ezért aztán erre a kérdésre mindig fektessünk kiemelt hangsúlyt, hiszen sűrű szervizeléssel a komolyabb meghibásodások is elkerülhetők.