Attila névnap részletei online

Az Attila vagy Attilla férfi keresztnévként használt név, főleg Magyarországon és Törökországban. Az Atilla vagy Atila török ​​névként is gyakran használatos.

Attila névnap várja a nevnap.eu weboldalon, tehát ha többet tudna meg erről a névről és nem tudja, hogy mely napokon ünnepeljük, akkor nézzen be weboldalunkra és mindent megtalál ezzel kapcsolatban. A név Attilától, a hunok V. század közepén uralkodó királyától származik. A név jelentése nem teljesen tisztázott. Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban. Széles körben elismert, hogy Attila a vizigót atta (= apa), azaz kisapa kicsinyítője. Ez egy gótikus eredetű név, amely az atta („apa”) szóból áll, amelyet kicsinyítő képzővel (-la) kombinálnak; ezért jelentése „kisapa” (ugyanez az atta elem található Atatürkben, a „törökök atyjában” és Alma-Atában is, ma Almatyban). A magyar Etele név, valamint nőies formái, az Etelka és az Etel, valószínűleg az Etzel változatai, egy Attila germán formája, amelyet a Nibelungenlied -ben használtak, a vezető Attila által ihletett karakterre.

Ez utóbbival kapcsolatban ki kell emelni, hogy „Attila” nem az igazi neve volt hanem egy hittétel, amelyet az általa alávetett kelet-európai gót országok lakói adtak neki. Olaszországban elterjedt Északon, különösen Emíliában és Romagnában. Elterjedését Attila hun király népszerűségének és Giuseppe Verdi homonim melodrámájának köszönheti. Egyik szent sem viseli ezt a nevet, tehát nem vallási név. Amennyiben még több részlet érdekelné az Attila névnappal kapcsolatban, nézzen be hozzánk még ma a nevnap.eu weboldalra és itt mindent megtalál majd ezzel kapcsolatban és teljesen ingyenesen, néhány kattintással tudhat majd meg többet az Attila név eredetéről is vagy megtekintheti teljes névnap naptárunkat.