Szennyvíz és történelem

A szennyvíz története egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis már akkor is igyekeztek szabadulni a bűzös víztől. A szennyvíz elvezetésére az idők folyamán számos különféle módszert találtak ki, hol jobbat, kevésbé hasznosat. A szennyvíz története az ókori Rómában kezdődik.

A szennyvíz elvezetés történetéről itt tájékozódhat! A szennyvíz elvezető csatornákat a rómaiakhoz kötjük, holott kezdetleges formában már a görögöknél is jelen volt, azonban tény, hogy a rómaiak emelték mesteri szintre. A Nagy Kloáka vagy ismertebb nevén a Cloaca Maxima Róma legnagyobb szennyvízcsatornája volt. A rómaiak tufakőből, kötőanyag használata nélkül hozták létre. Ennek az építménynek köszönhetően Rómában tökéletesen megoldott volt a szennyvíz elvezetés. A Cloaca Maximát rendszeresen karbantartották, tisztították, hogy minél tovább rendeltetésszerűen funkcionáljon. A Cloaca Maxima nagy része a mai napig megvan, ez pedig azt bizonyítja, hogy olyan precízen lett megépítve, akárcsak a Capitoleum vagy a Colosseum, amik szintén a mai napig állnak.

Azt gondolnánk, hogy a középkorban még tovább fejlesztették a szennyvíz elvezetést, azonban pont, hogy ellenkezőleg, a középkorban gyakorlatilag semmilyen szennyvíz elvezetésről nem beszélhetünk. Természetesen volt némi szennyvíz elvezetés, de az igazán nehezen nevezhető valódi szennyvíz elvezetésnek, különösen a Cloaca Maxima után. A középkorban ugyanis nemes egyszerűséggel egy hangos kiáltás után kiöntötték az ablakból a szennyvizet az utcára és az ablak alatt álldogálókra. Ennek tudatában nem csoda, hogy a középkorban egyik fertőzés ütötte fel a fejét a másik után. Valódi szennyvíz elvezetésről az újkorban beszélhetünk újra, egész addig az ablakon kiöntős módszer létezett.