Személyautó akkumulátor – Nélküle nem indul az autó

Az akkumulátor az autó elengedhetetlen része, nélküle nehéz volna akár csak elindulni is. Az akkumulátornak ugyanis nagyon fontos feladata van. Érdekesség viszont, hogy a személyautó akkumulátorok az elmúlt évszázadban szinte alig változtak.

Személyautó akkumulátor feladata elsősorban az energia tárolása. Ez az energia szükséges ahhoz, hogy a riasztó működjön, centrálzár esetén nyíljon az ajtó és az akkumulátor adja a különféle elektromos fogyasztók tápellátását is. Ugyanakkor az autóindításához szükséges feszültség is az akkumulátorból származik. A személyautó akkumulátorok általában különféle jelölésekkel vannak ellátva, ilyen például az Ah, ami a névleges kapacitást jelöli. Tehát azt, hogy mekkora áramfelvétellel bíró berendezés működtethető egy órán át egy teljes mértékben feltöltött akkumulátorral. Kétféle akkumulátort tudunk megkülönböztetni, még pedig a gondozásmentes és a gondozást igénylő akkumulátorokat. Utóbbi leginkább a régi gépjárművekre jellemző, ezek manapság egyre ritkábbak. Nevük onnan jön, hogy a gyakori kisülések és túltöltés miatt állandó gondozásra van szükségük.

A gondozásmentes akkumulátorokat gyakran nevezik borulásbiztos, zárt kivitelű akkumulátoroknak is. Az elnevezés ebben az esetben is beszédes, ugyanis arra utal, hogy a régi akkumulátorokkal szemben ezek semmiféle gondozást nem igényelnek. Ezeken az akkumulátorokon egy úgy nevezett varázsszem található, melynek segítségével az akkumulátor állapotáról tudhat meg bővebb információkat. Ha akkumulátort szeretne vásárolni, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba, ahol meg tudja tekinteni a termékeket, továbbá bővebben tájékozódhat az alkatrészek kapcsán!