Sajátítsd el a padlószőnyeg burkolás fortélyait!

Légy profi! Lépésről lépésre elmondjuk, hogyan végezhető el a padlószőnyeg burkolás olcsón, saját kezűleg. A padlószőnyeg burkolás nincs évszakhoz kötve, bármikor rászánhatjuk magunkat egy aprócska felújításra. Gyerekszoba, hálószoba, gardrób szoba, a padlószőnyeg burkolat minden helyiségben zseniális választás.

Akkor kezdjük is! Ha már kiválasztottuk, megvásároltuk a legszebb, legpuhább, legminőségibb padlószőnyeget, jöhet a munka.

  1. Első lépésként szemügyre kell vennünk a talajt, az előző padlónk minőségét. Annak szigorúan száraznak, pormentesnek, sima felületűnek kell lennie. Ez lesz az alapja mindennek, ettől fog függni, mennyire lesz tartós és esztétikus a kapott végeredmény. Ha sokáig szeretnénk tündökölni az új padlószőnyeg látványában és kényelmében, ne bagatellizáljuk el ezt a részt.
  2. Második lépés a ragasztás, ami történhet kétoldalas padlószőnyeg ragasztószalaggal, vagy vödrös padlószőnyeg ragasztóval. Kisebb alapterületű helyiségekbe elegendő a kétoldalas ragasztószalag, de nagyobb, vagy nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe mindenképp a padlószőnyeg teljes leragasztása ajánlott.
  3. Ezután kiteríthetjük a megvásárolt padlószőnyeget a szobába, de a széleknél 5-10 cm-t hagyjunk rá mindenhol ráterülni a falra. A beugró részeknél egy sniccer segítségével vágjuk méretre. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy gyűrődésmentesen terítsük ki a padlószőnyeget.
  4. Fém vonalzó segítségével szorítsuk a falhoz a padlószőnyeget és vágjuk le a felhajló széleket.
  5. Illesztések mentén nagyon figyeljünk oda a pontos ragasztáshoz, mert a későbbiekben nagyon csúnya lesz, ha felkunkorodik a padlószőnyeg.
  6. Kiálló részeknél, radiátor csöveknél vágjuk ki pontosan a padlószőnyeget, itt mindenképpen alá kell rögzíteni, a fent említett, valamelyik típusú ragasztóval.
  7. Ha leterítettük, rögzítettük a padlószőnyeg teljes egészét, odafigyeltünk az illesztésekre, levágtuk a széleket, kézi hengerrel préseljük teljesen a talajhoz a padlószőnyeget, ezután hagyjuk pihentetni kb. fél órát.
Padlószőnyeg
Padlószőnyeg

Kellékek, a padlószőnyeg burkoláshoz: sniccer, fémvonalzó, olló, mérőszalag, ragasztó (kétoldalas vagy vödrös) ecset és kenőlap a vödrös ragasztó kenéséhez, henger a padlószőnyeg lepréseléséhez.

A padlószőnyeg burkolás sokkal egyszerűbb feladat, mint például a csempézés. Persze ezen a területen is lehet hibázni, de kicsi az esélye. Kis utána olvasással, néhány videó megnézésével bárki a padlószőnyeg burkolás mestere lehet. A saját kezű munka pedig sokkal nagyobb örömet okoz majd, amikor elkészül a nagy mű.