Prosztatarák szűrés és vizsgálat jelentősége

A prosztatarák a férfiak esetében a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. A prosztatarák nem jár kifejezett tünetekkel, így még fontosabb, hogy rendszeresen szűrővizsgálatokon vegyen részt. A hajlamosító tényezők közt említhetjük a növekvő életkort, a rasszt és a családi halmozódást. Ezenkívül a földrajzi megoszlás is különbségeket mutat a betegség kapcsán, ugyanis északon gyakoribb, mint délen.

Prosztatarák szűrés és vizsgálat kiemelt fontosságú különösen abban az esetben, ha hajlamosító tényezőkkel is rendelkezik a páciens. A prosztatarák tünetei nagyon hasonlítanak a prosztatagyulladás vagy a jó indulatú prosztata megnagyobbodás tüneteihez. Tehát a legenyhébb tünetek esetén is érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni, mivel a prosztatarák és az előbb említett két másik betegség esetén is mielőbb megkezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A prosztatarák vizsgálata kétféle vizsgálati módszer által lehetséges. Egyrészt a prosztata tapintás általi vizsgálata, mely ujjal történik a végbél irányából, másrészt a PSA, vagyis prosztata specifikus antigén szintjének vérből történő meghatározása által.

Ugyanis a PSA megemelkedett szintje prosztatarákra utalhat, bár az értéket befolyásolhatja a prosztata, valamint a vizelet kiválasztó rendszer gyulladása, így önmagában véve a vizsgálat nem diagnosztikus értékű. A prosztatarák komoly betegség, melyet komolyan kell venni. Fontos, hogy bármilyen tünetet tapasztal, mielőbb forduljon szakorvoshoz. Ha szeretne bővebben informálódni a prosztatarák kapcsán, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol többek közt elérhetőséget is talál, így időpontot tud kérni prosztatarák szűrővizsgálat céljából.