Pablo Picasso, a nem mindennapi művész

Pablo Picasso az egyik legelismertebb művész, méltán. A művész születése, élete sem mondható mindennapinak, hát még művészete. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ilyen művészek száz évente egyszer születnek.

Picasso, a név, amit gyakorlatilag mindenki ismer, még azok is, akik egyáltalán nem jártasak a művészet világában. Az egész család nagyon várta a kis Picasso születését, aki azonban semmi életjelet nem adott, így halottnak nyilvánították. Állítólag nagybátyja fölé hajolva szivarfüstöt fújt rá, aminek hatására felsírt. A nem mindennapi életkezdés tökéletesen beleillik a későbbi életébe is. A szülés során Pablo oxigénhiányos állapotba került, ez pedig egész életére kihatással volt, ugyanis tanulási zavarokkal küzdött. Sosem tanult meg osztani, szorozni, ahogy az ABC sorrendjét sem tudta. Számos magántanár segítségével próbálkozott felzárkózni a többiekhez. Egyik tanára fedezte fel művészi tehetségét és ezáltal igyekezett tanítani. Életében többször volt szerelmes, ez sokszor képein is megmutatkozott.

Picasso festmények

Picasso, ahogy már fentebb is említettük, többször is szerelmes volt életében. A nők komoly szerepet játszottak a művész életében. Olyannyira, hogy életművének meghatározó korszakai egytől-egyig szerelmekhez vagy fontos érzelmi változásokhoz köthetők. Picasso műveit mindig inspirálta valami. Olykor képei egy új stílus létrejöttét is segítette, mint az Avignoni kisasszonyok, ami a kubizmus létrejöttét segítette elő. Volt, amikor művésztársai is ferde szemmel tekintettek Picasso olykor megdöbbentő művészetére. Picasso zseniálisan vitte vászonra érzelmi világát. Olykor tudatosan váltott művészeti irányt, máskor érzelmei, életében bekövetkező komoly változások eredményeként váltott tudat alatt művészeti stílust.