Nincs kerti parti faszenes grillsütő nélkül!

A nyári hónapokhoz szorosan kapcsolódnak a kerti partik és a szabadban a grillrácson elkészített finomságok. Köztudott, hogy a gulyás a bográcsban lesz igazán finom a tűz felett főzve, a különféle húsok pedig a faszenes grillsütőben kapnak igazán finom füstös ízt. Ezt konyhai körülmények között nagyon nehéz, de leginkább lehetetlen elérni.

Faszenes grillsütő használata valóságos művészet, az igazán profik mesterien készítik a grillrácson a különféle húsokat, halakat, gombákat és zöldségeket. Grillezni gyakorlatilag bármit lehet. Ezzel a sütési technikával igazán különleges íze lehet az ételeknek. Vannak, akik úgy vélik, hogy a grillezés abból áll, hogy be kell gyújtani a grillsütőt, aztán „Hadd szóljon!” felkiáltással lehet is a rácsra dobálni a húsokat, azonban, aki igazán finom ételeket akar készíteni, az pontosan tudja, hogy a grillezésnek megvannak a maga apró fortélyai, amiket nem érdemes kihagyni vagy elsietni. Megvan a maga művészete a rácson való sütögetésnek. Például az alapanyagokat sosem csak felszórjuk a rácsra, hanem alaposan elő kell készíteni. A pácolást nem szabad elsietni, célszerű órákon keresztül fűszerfürdőben hagyni a húsokat, de még jobb, ha egy teljes napot rászánunk a folyamatra. A zöldségeket sem csak felszórjuk a rácsra, hanem azokat is jól meg fűszerezzük.

Amíg az ételek előkészítése folyik, addig a grillsütőt is felkészíthetjük a munkára. Először is előkészítjük a tűzgyújtáshoz szükséges eszközöket. Faszenet és fát is használhatunk, azonban meg kell várnunk, hogy a láng csillapodjon, hacsak nem szeretnénk, hogy az étel nyers maradjon, a külseje pedig szenesre égjen. Ha a parazsat életben akarjuk tartani, akkor kizárólag természetes anyagokat alkalmazzunk. A színes papírok és a benzin azért nem megfelelőek, mert az égés során mérgező anyagokat bocsátanak ki.