Mivel foglalkozik pontosan egy szakember a FAM képzés elvégzését követően?

Az energiaipar folyamatosan növekedésének köszönhetően évről évre egyre nagyobb az igény a jól képzett szakemberekre. Noha villanyszerelőként, vagy épp technikusként is nagyon könnyű elhelyezkedni, az elektronika területén kifejezetten könnyű dolgunk van, ha folyamatosan fejleszteni kívánjuk magunkat.

Remek alternatívát jelent például a FAM képzés is. Akár a kereskedelmi szektort, vagy épp az ipart vizsgáljuk, azt tapasztalhatjuk, hogy kardinális jelentősége van a folyamatos ellátottságnak. Egy gyárban például hatalmas kiesést okozhat már pár órányi leállás is és nincs ez másképp a lakossági áramellátás vonatkozásában sem. A különféle meghibásodások zavartalan elhárítása ugyanakkor csak úgy valósítható meg, ha ehhez nem állítják le a teljes rendszert. Ennek a módszertanát a FAM képzés során sajátíthatjuk el. A feszültség alatt történő munkavégzés ugyanis rendkívüli körültekintést és alaposságot követel, hiszen még egy kisebb malőr is nagyon súlyos sérülésekkel és komoly következményekkel járhat.

De mivel is foglalkozik egész pontosan egy villamosipari szakember a FAM képzés elvégzését követően? Nos, gyakorlatilag szinte teljesen ugyanazokat a feladatokat kell ellátnia, mint egy villanyszerelőnek, csupán a körülmények térnek el némiképp. Ez azt jelenti, hogy alapos tervezést követően – amelynek természetesen része a minden részletre kiterjedő kockázatelemzés – feszültség alatt megszereli, kicseréli, vagy szükség szerint csak ellenőrzi a kisfeszültségű fogyasztásmérőt, illetve annak részegységeit. Az elvégzett munkafolyamatokról teljes körű dokumentációt kell készíteni, ennek pontos menetéről is szó esik a FAM képzés során. Jól látszik tehát, hogy ez a szakma rengeteg kihívást rejt magában, ugyanakkor elengedhetetlen a precizitás és a kellő figyelem megléte is.