Minden a biomassza kazán alkalmazásáról?

A biomassza kazánok sokkal nagyobbak, mint a hagyományos kazánok, mivel ezeknek rendelkezniük kell egy automatikus betáplálási elemmel. A Baxi Bioflo biomassza kazán például 1,2 m magas, míg a hagyományos gázkazán ennek a fele.

Tovább a cikkre! A gáz általában a hálózati gázellátásból származik egy gázvezetéken keresztül. A biomassza kazánnak viszont viszonylag közel kell lennie a fűtőanyag-ellátáshoz, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy szükség van egy tisztességes méretű tárolóhelyre, amelyet szárazon lehet tartani és tárolni lehet benne a tüzelőanyagot. Olyan helyet kell keresni, ami nem tűzveszélyes. A biomassza kazánok biomassza tüzelőanyaggal működnek. A biomassza tüzelőanyaga általában gyorsan növekvő fákból és fűből származik. A fák a fotoszintézis részeként abszorbeálják a szén-dioxidot, ami lehetővé teszi számukra a növekedéshez szükséges cukrok előállítását. A fák kivágásakor és elégetésekor ugyanolyan szintű szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit bevettek, vagyis a biomassza vitathatatlanul szén-semleges tüzelőanyag.

Ennek eredményeként a biomassza elégetése nem tekinthető különösen károsnak a környezetre, míg az égő gáz negatív következményekkel jár. A biomassza növényekből és állatokból származó szerves anyag. Ezeknek a biológiai anyagoknak a biomassza kazánban történő elégetése tehát megújuló és fenntartható hőforrást jelent mindenki számára. A biomassza kazánok hasonlóan működnek, mint a hagyományos kazánok, ahol a vizet felmelegítik, majd keringtetik, hogy teljesítsék az épület fűtési igényeit. Ezért könnyen felszerelhetők akár utólag is egy meglévő rendszerbe, és egy vadonatúj fűtési rendszer részeként is felszerelhetők. A biomassza kazánok 3 fő típusa létezik: alacsony hőmérsékletű forró vízhez, magas hőmérsékletű forró vízhez, és gőzhöz.