Milyen rágcsáló fajták vannak hazánkban?

A rágcsálók számos háztartásban jelentenek komoly problémákat. Ahhoz, hogy szaporodni tudjanak táplálékra és egy nyugodt közegre van szükségük. Márpedig a legtöbb lakás, garázs és pince tökéletes hely erre a célra. Mely rágcsálóktól kell tartanunk a hideg idő beköszöntekor?

Rágcsáló fajták, mint az egér és a patkány, rendkívül komoly károkat tudnak okozni otthonainkban. Az egerek elsősorban az erdőkben és mezőkön találhatók meg, míg a patkányok a csatornákban töltik idejük nagy részét év közben. Amikor pedig elkezd lehűlni az idő, akkor melegebb helyek után néznek, mint például az emberek otthona. Hazánkban főleg a házi egér és a güzü egér elterjedtek. A házi egér nyolc-tíz centiméter hosszú, farka megegyezik a testhosszával. A güzü egér valamivel kisebb, hat-nyolc centiméteres és a farka rövidebb, mint a teste. Hazánkban a házi patkány és a vándorpatkány jelentenek komoly problémákat. Előbbi tizenhat-húsz centiméter hosszú, hosszabb farokkal, mint amekkora a teste, míg utóbbi tizennyolc-huszonöt centiméteres hosszal rendelkezik és rövidebb farka, mint a testhossza.

A téli hideget nem képesek elviselni ezek a rágcsálók, ezért keresnek egy kellőképp meleg helyet, ahol át tudják vészelni a hideg hónapokat és szaporodni is képesek. A táplálékigényük miatt különösen a konyhában, kamrában és spájzban szeretnek időt tölteni. Akár a szigetelésen is átrágják magukat, de a nyitott ajtón is rendkívül gyorsan besurrannak. Az olyan élelmiszerekbe fészkelik bele magukat szívesen, melyeket ritkán használunk. Ráadásul mindent szétrágnak, melynek oka a gyökér nélküli metszőfoguk, mely folyamatosan nő, ezért állandóan koptatják azt. A rágcsálók különösen szaporák, így nagyon fontos mielőbb fellépni ellenük, ellenkező esetben kész invázióval nézünk szembe.