Milyen károkat okozhat a gyökérzet a csatornában?

Mivel a csatorna vizet és szerves hulladékot tartalmaz, ez az elsődleges célja a gyökereknek. Ezen túlmenően sok idősebb ház nem megfelelő csöveket használ. Ezek az agyagcsövek habarccsal töltött illesztésekkel különösen érzékenyek a fa gyökereire.

Tovább a cikkre és mindent megtudhat arról, hogy milyen károkat okozhatnak a gyökerek a csatornában. Amint a fa gyökerei átszivárognak a csatornavezetékekbe, behatolnak a csöveibe. Ez a vízáramlás dugulását, a csövek károsodását, egészségtelen környezetet és gyakran költséges javítási megoldásokat okoz. A fa gyökerei nagy távolságra vannak a víztől, és gyakran keresik az apró szivárgásokból származó nedvességet. Ezek a lyukak vagy a nem megfelelően lezárt szennyvízcsatorna vagy vízcsövek otthonát veszélyeztetik a fa gyökerei miatt. A gyökerek az apró hajszál méretű részeikkel könnyen elzárják a csöveket. A csatornába jutó gyökerek együttesen okozhatja a WC-k, mosdók és más csatornák dugulását és akár teljes tönkremenetelét is. Ezenkívül a gyökerek csövek repedését okozzák. Különösen érzékenyek a gyökerekre az agyagcsövek az idősebb vízvezeték rendszerekben.

A csatornavezeték-rendszerekben a fa gyökereihez kapcsolódó vízvezeték-probléma miatt elég sok kellemetlensége és költsége is lehet.  Figyelmeztető jelek, hogy gyökér  a csatornavezetékben: eltömődött csatornák – különösen, ha úgy tűnik, hogy megismétlődik a probléma. A csatornavezeték-rendszerekben a lassan folyó csatornák gyakran a gyökerek első jelei.  Rossz szagok – a sérült csatornavezetékek általában rossz szagokat bocsátanak ki. Ha rohadt tojás vagy kén illata van a csatornának, akkor komoly szennyvízcsatorna-probléma merülhet fel, amit legfőképpen a fa gyökere okozhat. Ha úgy érzi, hogy gyökér miatt van dugulása, akkor itt az ideje egy szakképzett szerelőt hívni, hogy minél hamarabb elhárítsa a problémát.