Miért híg a motorolaj?

A motorolaj üzemanyag-hígítása olyan probléma, amellyel sok modern belső égésű motor szembesül. Más néven a „forgattyúházhígítás” egy olyan folyamat, amelynek során az üzemanyag a motorolajba szivárog, amikor az a forgattyúház felé halad. Ez egy olyan folyamat, amely hengerenként nagyjából 8-szor fordul elő 1000 ford./percenként, és bár minden motorban előfordul, ez egy olyan tényező, amely jelentős mértékben hozzájárul a motor kopásához.

Látogasson el ide az alkatreszek.hu weboldalra, és olvassa el azt, hogy miért híg a motorolaj. A híg motorolaj az egyik fő oka annak, hogy sok motornál rendszeresen olajtesztet végeznek, mivel elkerülhetetlen, hogy minden motor megtapasztalja ezt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy melyek az üzemanyag hígulásának fő okai, és milyen problémákat okozhat. Nincs egyetlen oka az üzemanyag hígulásának a motorolajokon belül, és ez az oka annak, hogy ez olyan gyakori jelenség a motorokban. A fő ok azonban az úgynevezett blow-by folyamat. Ez azért fordul elő, mert a legtöbb tömítés nem tökéletes (és a hengerek sem tökéletesen lekerekítettek), vagy a henger keresztnyílásain keresztül lyuk van, ami az üzemanyag és a kipufogógázok beáramlását okozza az olaj felhasználási területeire. Ez gyakran előfordul a dugattyúgyűrűk és a hengerfurat közötti területen.

Egyéb tényezők közé tartozik az üzemanyag-befecskendező szelepek szivárgása, az üzemanyag tökéletlen égése, az alacsony motorhőmérséklet, a hosszú üresjárati idő és a gyakori rövid távú vezetés. Nedves halmozódás fordul elő hideg motoroknál, azaz olyan motoroknál, amelyek még nem érték el optimális üzemi hőmérsékletüket. A hidegebb motorok égési hatásfoka alacsonyabb, mint az ideális üzemi hőmérsékletű motoroké, és emiatt az üzemanyag a kompressziós ütemben tovább gyullad (az alacsonyabb belső hőmérséklet miatt). Ez is okozhatja a problémát. További részletekért kattintson az alkatreszek.hu-ra.