Mi mindent érdemes tudni a lambdaszondáról?

A lambdaszonda olyan alkatrész, mely két elektródával rendelkezik. A két elektróda közt a feszültségszintet az oxigénkoncentráció szabja meg. Alapvetően az alkatrész működése is ezen alapul. Ha a kellőnél alacsonyabb feszültség van benne, akkor a levegő-üzemanyag keverékben kevesebb a nafta, a kipufogógázban pedig megnő az oxigéntartalom.

Lambdaszonda funkciója szerint adatokat ad, annak kapcsán, hogy a kipufogógáz oxigénszintje milyen. Ha magas a kipufogógáz oxigénszintje, akkor a motor égésterébe szegény üzemanyag-levegő keverék jutott. Ez azt jelenti, hogy a motor is gyengébben teljesít. Ha bizonyos szint alatt van az üzemanyag-keverék, akkor az annak a jele lehet, hogy az üzemanyag egy része úgy távozik a motorból, hogy nem égett el, tehát a motor feleslegesen fogyaszt. Az oxigénben gazdag kipufogógáz a katalizátort is roncsolja. Megfelelő működés esetén a lambdaszonda az autó elektronikus egységeinek adatot szolgáltat, aminek alapján a rendszer kialakítja az optimális üzemanyag levegő arányt. Ha a lambdaszonda meghibásodik, akkor nem tud vagy nem megfelelő adatokat közöl, így a motor sem tud megfelelően üzemelni.

Egy motorhoz négy vagy nyolc lambdaszonda is tartozhat. Ha a műszerfalon felvillan a check engine jelzőlámpa, akkor célszerű a lambdaszondákat is ellenőrizni. Nagyon sok gépjármű közlekedik úgy az utakon, hogy a lambdaszonda nem működik megfelelően. Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy nagyon sok lambdaszondát úgy cserélnek ki, hogy az nem volna indokolt. Ha attól tart, hogy a lambdaszonda meghibásodott vagy nem tudja beazonosítani a probléma okát, akkor érdemes ellátogatni egy szervizbe! Ha pedig alkatrészre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!