Mi az a kollagén és mit kell tudni pótlásáról?

Testünk egy igazán komplex rendszer, melynek optimális működéséhez számos tápanyagra van szükségünk. Vannak olyan tápanyagok, melyeket a szervezet maga is elő tud állítani, míg vannak olyanok, amelyeket nekünk kell bevinni testünkbe.

Mi az a kollagén? Az emberi szervezet egyik alapvető építőeleme, mely egy természetes, rostos fehérje. Testünkben nagy részén előfordul, például a kötőszövetekben, bőrben, porcokban, ínakban, csontokban. A szervezetünkben lévő fehérjék jelentős részét, közel egyharmadát teszi ki, így nem túlzás kijelenteni, hogy olyan akár egyfajta ragasztó. Nagyon beszédes a megnevezés, hiszen a görög kifejezés is erre utal, amiről a kollagén a nevét kapta. Mivel ilyen nagy szerepe van a szervezetben, ezért csökkenő mennyisége egyre nagyobb problémákat jelent, melyek kellemetlen tünetek formájában mutatkoznak meg. A bőr öregedése csak az egyik jel, jelentkezhet akár ízületi kopás vagy egyéb degeneratív változások is. A kollagént a szervezet is elő tudja állítani, azonban az életkor előrehaladtával ez a képesség folyamatosan csökken.

A kollagén mennyiségének csökkenése megakadályozható, legalábbis lassítható, ha egészséges életmódot folytatunk és óvakodunk a káros hatásoktól. Utóbbi alatt értendő a stressz, alkohol fogyasztás, dohányzás, alváshiány vagy a túlzott napozás, főleg, ha védelem nélkül történik. Táplálékkiegészítő formájában is bevihetjük a szükséges mennyiséget, azonban arra is érdemes ügyelni, hogy kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásunk. Különösen a szárnyas és halas ételeket célszerű gyakran fogyasztani. Arra is ügyeljünk, hogy elegendő vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, különös tekintettel a C-vitaminra, mely nélkül a kollagén termelés nem valósulhat meg. Ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatunk, akkor főleg fontos a kellő mennyiség pótlása.