Mi a teendő, ha elveszett az autód rendszámtáblája?

Az autó rendszámtáblája egy hatósági jelzés, melynek az autó elején és hátulján is jól láthatónak, olvashatónak kell lennie. Színük, valamint a rajta szereplő számok és betűk különböző információkat jelentenek.

Ide kattintva kiderül az alkatreszek.hu oldalról, mit kell tenni, ha elveszik a járművek eme elengedhetetlen tartozéka. Nem véletlenül van hatósági jelzésként aposztrofálva ez a tartozék, hiszen a hatósági szervek ennek alapján képesek azonosítani az autót, s annak tulajdonosát, éppen ezért fontos, hogy olvasható és sérülésmentes legyen! A rendszámtábla nélkül forgalomban közlekedő autó sofőrjét biztosan kérdőre vonják, s emellett még egy büntetésre is számíthat. Esetenként azonban mégis előfordul, hogy kár keletkezik benne, netán ellopják, s ilyenkor mielőbbi megoldásra van szükség.

Amennyiben a rendszámtábla tartó sérült, azt könnyedén lecserélheti bárki, néhány csavar és a táblatartó alig kerül valamibe az alkatreszek.hu oldalról rendelve. Viszont, ha a tábla sérül vagy elveszik, már nagyobb a baj. Amint kiderül, azonnal a kormányablakba kell menni és igényelni kell egy pót rendszámtáblát, de erre csak akkor van lehetőség, ha a két táblából az egyik megvan. Ez esetben a papírok és a meglévő rendszámtábla bemutatásával, illetve az illeték díj megfizetésével már csak meg kell várni, hogy megérkezzen az új tábla. A várakozási időben egy igazolással használható az autó. Nagyjából ugyanez a helyzet, ha a rendszámtábla eldeformálódik vagy lekopik. A történet akkor bonyolódik, ha mindkét rendszámtábla eltűnik. Ilyenkor vélhetően lopás történt, így a rendőrség felé jelezni kell a történteket. A feljelentés megtételét követően egy rendőrség által kiállított papírral kell a kormányablakba sétálni, s igényelni egy új rendszámtáblát. Ebben az esetben sajnos nem használható az autó, míg meg nem érkezik az új tábla, hisz azonosító nélkül egy jármű sem vehet részt a közlekedésben. Sajnos ez a folyamat nem csak hosszabb, és körülményesebb, de költségesebb is, mint a pót rendszámtábla beszerzése. Éppen ezért, aki teheti, tartsa zárt helyen járművét, és minden indulás előtt vessen egy pillantást a rendszámtábláira, hogy megelőzze ezt a sok kellemetlenséget!