Mesterségem címere: Asztalos

A fizikai munka ma már egyáltalán nem szégyen, sőt az igazán ügyes mesteremberek rendkívül jó fizetést tudhatnak magukénak. Az asztalos munkát végezhetjük hivatásszerűen, de akár hobbiként is elvégezhetünk kisebb-nagyobb munkákat otthonunkban. Idővel annyira megszerethetjük ezt a tevékenységet, hogy akár hivatásként is végezhetjük.

Kézi fűrész és rengeteg egyéb szerszám tartozik az asztalos munkaeszközei közé. Ami viszont alap, az nem más, mint a fűrész, illetve más kézi szerszámok. A kézi fűrész mondhatni univerzális eszköz, melyet ügyesen használva a legkülönfélébb munkákat tudjuk elvégezni. A másik fontos eszköz a kalapács, melynek használatához nem árt különféle méretű szegeket is beszerezni. Kalapácsok terén is bőven van miből válogatni, mivel többféle típus létezik, így nem árt több, különféle darabot beszerezni. Természetesen szükségünk lesz egy olyan felületre is, ahol hatékonyan tudunk dolgozni. Erre a legalkalmasabb egy asztalos munkaasztal, melyhez egy satut sem árt beszerezni, hogy az adott alapanyag biztosan ne mozduljon el a munkavégzés során.

A gyalu épp oly elengedhetetlen, mint a kalapács vagy a kézi fűrész. Ha a csiszoló nem elég, a fűrész viszont túl durva, akkor a legmegfelelőbb eszköz a gyalu. Ennek köszönhetően tükörsima felületet tudunk létrehozni. A precíz munka érdekében, nem árt, ha mérő- és jelölőeszközöket is használunk, mint például a vízmérték, asztalos derékszög vagy mérőszalag. Ezek segítségével hibátlan munkát tudunk végezni. Mielőtt még belevetnénk magunkat a munkába, nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem. Ha csak hobbi szinten foglalkozunk asztalos munkákkal, akkor is gondoskodnunk kell a megfelelő védőeszközök beszerzéséről és használatáról. Szakemberként pedig azért fontos ezek használata, hogy semmiképp ne sérüljünk meg és ne essünk ki a munkából.