Meddig lehet hagyni, hogy a tank kiürüljön?

A legtöbb autótulajdonos nem sokat tud az autókról, legfeljebb néhány alapvető dolgot tud rajta leellenőrizni, esetleg kisebb problémákat elhárítani. Az viszont biztos, hogy üzemanyagot szinte mindenki tud tölteni az autóba. Vannak azonban olyan autósok, akik alacsony üzemanyagállás mellett is bátran elindulnak. Na, de meddig lehet hagyni, hogy az autó tankja kiürüljön?

Az autó tankjának kiürülése kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! A robbanómotoros gépjárművek esetében az üzemanyag elengedhetetlen annak érdekében, hogy az autó mozgásba lendüljön. Ha az autóval minden rendben és tökéletesen működik, abban az esetben csak a levegő-üzemanyag keverék nem megfelelő aránya lehet a probléma, esetleg a gázolaj vagy benzin hiánya. Ha elfelejtett tankolni, akkor esetleg bízhat még abban, hogy el tud jutni a legközelebbi benzinkútra, hogy feltöltse az üzemanyagtankot. Ez viszont több szempontból is problémás lehet, így nem érdemes kockáztatni. A 2022-es világpiaci drágulás okán bevezetett árstop miatt bekövetkező üzemanyaghiány okán elképzelhető, hogy hiába jut el a benzinkútra szinte üres tankkal, nem fogja tudni megtankolni az autót.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy nem a legokosabb döntés hagyni kiürülni az üzemanyagtartályt, mivel a benne felhalmozódó szennyezőanyagok alacsony üzemanyag szint mellett magasabb koncentrációban vannak jelen. További probléma, hogy az üzemanyag szivattyú motorja is könnyen megadhatja magát, ha az autó nincs kellőképp megtankolva. Egy jól működő üzemanyagszint mérő nagyjából a tartály tíz-tizenöt százalékos töltöttsége esetén jelez. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a jelzést követően még ötven-száz kilométert lehet megtenni, bár ez az autó típusától is függ, így ezt is érdemes figyelembe venni.