Léteznek egy életen át alkalmazható váltóolajok?

Ahhoz, hogy a gépjármű alkatrészei hosszú élettartammal rendelkezzenek és kifogástalanul működjenek, számos folyadékra van szükség az autóban. Ezek többsége idővel elhasználódik és a hatásfokából is veszít, vagyis sort kell adni a cserére. De, mi a helyzet a váltóolajjal?

A váltóolaj kapcsán itt tájékozódhat bővebben! A sebességváltóban lévő folyadék feladata a hajtáslánc működésének zökkenőmentes biztosítása, valamint a váltó belső alkatrészeinek védelme. A nagy viszkozitásának köszönhetően garantálja az alkatrészek kenését, ezáltal megvédve őket az idő előtti kopástól. Jelentős mértéhű hőállósága által kiválóan megakadályozza, hogy a különféle elemek hőkárosodást szenvedjenek. A gyártók különféle adalékanyagokkal is ellátják a váltóolajat, ami a korrózióvédelmet teszi lehetővé. A váltóolaj használata biztosítja, hogy a gépjármű biztonságosan tudjon közlekedni. A nem megfelelő kenés komoly problémát jelent, ugyanis ennek következtében az alkatrészek korrodálódhatnak, kilyukadhatnak, valamint roncsolódhatnak. Ez pedig a gépjármű teljesítményére is kihatással van. Ha ezek az alkatrészek meghibásodnak, akkor komoly költségekkel szembesülhetünk a javítás kapcsán. Emiatt fontos időnként egy autószervizben ellenőriztetni, hogy a váltóban lévő folyadék mennyisége és minősége megfelelő-e.

Autóvezetés közben nagyon fontos, hogy figyeljünk az autó működésére, ugyanis egyes jelek igazán árulkodóak lehetnek. Ha időben észrevesszük a hibát, akkor hatékonyan felléphetünk, mielőtt még komolyabb baj történne. A váltó irányából érkező nyöszörgő, csattogó vagy csikorgó hang egyértelműen jelzi, hogy valami baj van. Az autó alatt lévő folyadék és az autó nehéz gyorsulása is azt mutatja, hogy valami nincs rendben.