Le lehet tiltani az automata zárást az autóban?

A korszerű gépjárművek többsége az indulást követően automatikusan zárja az ajtókat. Ezt az alkalmazást a gyártók biztonsági okokból vezették be. A többség nem viszonylag keveset tud róla. Éppen ezért igyekszünk az alábbiakban alaposan körbe járni a témát.

Az automata zárás kapcsán itt érhetők el bővebb információk! Sokan nem igazán értik, hogy pontosan mi értelme van a biztonsági zárnak. Az emberek jelentős része nagyon sok időt tölt az autóban, olykor-olykor pedig előfordulhat kisebb-nagyobb dugó, de akár egy feltorlódott kocsisor vagy egy hosszabb piros lámpa esetén is lehetséges, hogy kellemetlen esetek történnek. A szemfüles bűnőzök csak odarohannak az autóhoz, feltépik az ajtót és viszik, amit ott találnak. Az automata zár az ilyen eseteket tudja megakadályozni, hiszen az ajtót csak belülről lehet kinyitni. Mindez jól mutatja, hogy alapvetően egy igazán hasznos berendezésről van szó. Bizonyos esetekben azonban jól jöhet, ha akkor is ki lehet nyitni az ajtót, ha épp benne ülünk. Például, ha szeretnénk valamelyik családtagot felvenni. Ez könnyen megoldható, hiszen a gépjármű műszerfalán lévő gombbal egyszerűen ki-, és be tudjuk kapcsolni ezt a funkciót.

Akár be van kapcsolva a funkció, akár nem, a kocsi ajtajait belülről mindenképp ki lehet nyitni. Bármelyik ajtót nyitjuk ki, azzal általában a jármű teljes zárását feloldjuk. Emiatt a legtöbb autóba gyerekzár is kerül, hiszen a kisgyerekek könnyedén ki tudják nyitni a zárat. Ha nincs lehetőség ki-, vagy bekapcsolni a funkciót, de segítségre van szükségünk, akkor sem kell pánikolnunk. Az alkalmazást úgy tervezték, hogy baleset esetén rögtön feloldja a tiltást, így akár kívülről is ki lehet nyitni az ajtókat. Így, ha tehetetlen állapotban vagyunk, a mentést végzők könnyebben hozzánk férhetnek.