Kerékanya választás a gépjárműhöz

A kerékanya egy olyan alkatrész, melyet már minden autós tartott és a kezében és pontosan tudja mi az. Ugyanakkor ez nem nagy öröm, mivel leggyakrabban defekt miatti kerékcsere kapcsán kerül kézbe a kerékanya. Ez az alkatrész a kerékcsavarral egyetemben a lemezfelnit vagy az alufelnit rögzíti.

Kerékanya olcsó, mindössze pár száz forintos alkatrész, ráadásul nem köthető kizárólagosan egy márkához sem. Egy kerékanyát többféle autóhoz is fel lehet használni. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy néha a nyári és a téli lemezfelnikhez másféle anyát kell használni, ezért érdemes többféle kerékanyát tartani a gépjárműben. A legfontosabb, hogy a méret és az illesztés megfelelő legyen. Ha alumínium felnit kell rögzíteni, akkor oda kell figyelni, hogy megfelelőek legyenek az illesztések és a felületek ne ragadjanak össze. Ha a kerékcsere megtörtént, akkor már csak meg kell húzni a kerékanyákat. Arra érdemes ügyelni, hogy a gyártó által ajánlott meghúzási nyomatékot ne lépje túl. Ha nem húzza meg eléggé, azzal biztonsági kockázatot vállal, míg, ha túlságosan is meghúzza, akkor legközelebb nagyon nehéz lesz kitekerni. Szintén fontos ügyelni arra, hogy az egymással szemben álló kerékanyákat, valamint kerékcsavarokat egymás után meg kell húzni.

Természetesen a kerékcseréhez megfelelő szerszámra is szükség van. Az egyik ilyen fontos szerszám a nyomatékkulcs, ami alapvetően egy racsnis kulcs, melynek be lehet állítani a szorítóerejét. Ha nagyobb erőt fejt ki vele, akkor a szorítószerkezet egész egyszerűen csúszni kezd. A kerékkulcs minden gépjárműben széria felszerelés. A probléma viszont az, hogy a gyártók általában olcsó, egyszerű és a nyomatékállításra nem igazán alkalmas kulcsot tesznek a gépjármű csomagtartójába. Ha minőségi alkatrészekre, kerékanyára van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!