Hólánc vagy hózokni? Mikor melyik jelent megoldást?

Egy havas vagy jeges út rendkívül balesetveszélyes. Bár a hókotrók szinte az első leeső hópihék után útra kelnek, vannak települések közötti részek, ahová később jutnak el, s így a korán indulók kénytelenek a még csúszós úton elindulni.

Ide kattintva kiderül, mely eszközök lehetnek az autósok segítségére a havazás során. Az alkatreszek.hu weboldalon sok információ olvasható a téli vezetés veszélyeiről, s a balesetekkel kapcsolatos prevencióról. A téli balesetmentes közlekedés elkerülésére ajánlatos eszköz a hólánc vagy a hózokni. Utóbbi használata még viszonylag új dolgoknak számít, így alább leírásra kerül róla néhány információ. Hazánkban a jelenleg hatályos szabályok szerint nem kötelező a hólánc használata, nem úgy, mint a környező országokban, ahol komoly pénzbírságra büntetik azokat, akik nem tudják bemutatni egy rendőri ellenőrzés során a hóláncot. Bár azt hozzá kell tenni a dologhoz, hogy Magyarországon sokkal enyhébb telek vannak, mint például Ausztriában vagy Svájcban.

No de jogszabály ide vagy oda, sok helyet nem foglal és életeket menthet, így minden autós közlekedőnek az a javaslat, hogy tartson télen hóláncot a kocsiban! Ez az eszköz megéri az árát, ráadásul az alkatreszek.hu oldalon gyors szállítással megrendelhető. Ha sok hó hullik vagy nagyon jeges az út, csak elő kell kapni és máris biztonságosabbá válik a közlekedés. Hólánc alkalmazása során nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, hisz csak a pontos kerékmérettel azonos hólánc szerelhető fel és használható hatékonyan. Minőségét és hatékonyságát tekintve nincs különbség az olcsóbb és drágább fajta láncok között, inkább a felszerelhetőség bizonyul bonyolultabbnak egy olcsóbb kategóriájú darabnál. A hózokni a hólánc egy opciója. Feladatuk ugyanaz, viszont a hózoknit könnyebb felhelyezni, s valamivel az ára is kedvezőbb a láncnál. Továbbá, ha valahol a hólánc használata van megfogalmazva a szabályzatban, azt nem váltja ki a hózokni! Fontos megjegyezni, hogy bármilyen téli felszerelés is legyen a gumikon, a sebesség továbbra is az elsődleges helyen áll a balesetek megelőzésében, erre mindig oda kell figyelni! Azonban amint hó és jégmentes az aszfalt, az eszközöket el kell távolítani, különben kár keletkezhet mind az autóban, mind az eszközben. Az alkatreszek.hu oldalon összegyűjtötték azokat az autós termékeket, melyekre szükség lehet a téli szezon alatt, többek között a hóláncot is. Az érdeklődők mindezt a „Téli autós termékek” fül alatt találják meg. Ne habozzanak beszerezni!