Hogyan komposztáljunk hatékonyan?

Egyre többen fedezik fel a komposztálás nyújtotta előnyöket és a benne rejlő lehetőségeket. Habár a szerves és a műtrágya is megfelelő a talaj táplálására, ugyanakkor a saját készítésű komposztnál kevés jobb dolog van. Ahhoz, hogy a komposzt valóban táplálja a talajt, nagyon fontos tisztában lenni néhány alapszabállyal.

Hogyan komposztáljunk kérdés teljesen jogos, ha nincs tapasztalatunk ezen a téren, de szeretnénk kihozni belőle a legjobbat. A komposztáláshoz először is találni kell egy megfelelő helyet, illetve nem árt beszerezni egy erre a célra kialakított komposztálót sem. A komposztáló helyének megtalálása különösen fontos, alaposan át kell gondolni, mivel nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyire lesz sikeres a komposztálás. Ügyelni kell arra, hogy a komposztot érje napfény, mivel a benne lévő víztartalomnak párolognia kell, ugyanakkor nem száradhat ki a komposzt. Ezenkívül a túlzott szél sem tesz jót a komposztnak, azonban némi levegő mozgásra szükség lesz. Az első feltöltés alkalmával nagy méretű, strukturált anyagokra lesz szükség, mint a törött gallyak. Erre azért van szükség, mert így egyszerűbben megvalósulhat a levegő alulról történő beléptetése.

Ha a komposzt keveredése kiváló, akkor sokkal gyorsabban és egyszerűbben indul rothadásnak. Az viszont nagyon fontos, hogy nem szabad egyszerre tele tölteni a komposztálót, hanem lassan kell feltölteni a naponta keletkező szerves hulladékkal. A durva anyagokat finom anyagokkal, míg a nedves anyagokat száraz anyagokkal kell keverni. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a komposztáló nem szemetes, tehát nem szabad mindent gondoskodás nélkül beleszórni. Szelektálni kell és csak a bele való anyagokat szabad beledobni. Megfelelő komposztálót a sunikft.hu kínálatában találunk!