Hogyan készítsünk finom ételeket a faszenes grill segítségével?

A grillezés a gasztronómia egy külön ága, sokak szerint egy külön művészet vagy tudomány. Egyszerűnek tűnhet a folyamat, hiszen látszólag csak fel kell dobálni mindent a grillrácsra és várni, hogy megsüljenek, azonban akik szívvel-lélekkel készítik a finomságokat, azok tisztában vannak vele, hogy ennél többről van szó.

Faszenes grill használata során nem árt, ha tisztában vagyunk néhány dologgal. Pár dologra odafigyelve a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük. Például ahelyett, hogy villát és egyéb konyhai eszközöket alkalmaznánk a folyamat során, nem árt, ha beszerzünk néhány kifejezetten a grillezéshez kifejlesztett eszközt, amivel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és az ételek is igazán finomak lesznek. Egy tapasztalt grillező tisztában van vele, hogy semmit nem öntünk a tűzre, ahogy a parázsra sem, hiszen ez könnyen balesetveszélyes helyzetet idézhet elő. Sem fűszert, sem olajat, sem pedig vizet nem szabad a tűzre löttyinteni. Jobb, ha levesszük az ételeket a rácsról és megvárjuk, míg a lángok enyhülnek, kisebbé válnak. A húst eleve nem érdemes csak úgy rádobni a grill rácsra. Legalábbis abban az esetben biztosan nem, ha azt szeretnénk, hogy legyen valami ízük. Ehelyett célszerű időt szánni a pácolásra.

A pácolás során olajból és fűszerekből tudjuk elkészíteni a páclét. Persze, használhatunk bolti verziót is, de az nem olyan, mint a saját készítésű, melyet a saját szájízünk szerint ízesíthetünk. A pácolásra hagyjunk időt, hiszen úgy lesz igazán finom a hús. Erre szánhatunk órákat, de akár egy teljes napot is. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy a sót ne tegyük a pácléhez, mert elvonja a vizet, így könnyen kiszáradhat a hús. Ha nem szeretnénk, hogy a szárazabb húsok rágósak legyenek, akkor ajánlott szalonnával alaposan betekerni őket.