Hogyan használhatjuk biztonságosan a gázpalackot?

A gázpalackokat sokan csak a nyári szezonban használják a lakókocsiban vagy a grillezés során. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik egész évben használják. Bármelyik tábort erősítjük, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapszabállyal, hogy hogyan lehet biztonságosan működtetni a gázpalackot.

Gázpalack esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy megbízható, engedéllyel rendelkező helyről szerezzük be a gázpalackot, illetve a cserét és a feltöltést is ilyen helyen végezzük el. Kétes hírű vagy nem legális forrásból származó termékeket semmi esetre se akarjunk beszerezni. Sokat segít, ha ellenőrizzük, hogy a gázpalackon szerepel-e a gyári szám, valamint a zárjegy. Ha igen, akkor az mindenképp jó jel. A megfelelő intézkedések mellett a gázpalack használata teljes mértékben biztonságos, nem kell aggódni miatta. Használat előtt célszerű ellenőrizni a palackot, hogy biztosan minden rendben legyen. Ha gáz szagot érzünk, akkor természetesen nem szabad használni a palackot, hanem ellenőrizni kell, hogy ennek mi lehet az oka. Beltéri használat esetén nem árt rendszeresen szellőztetni.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a gyerekeket távol kell tartani a gázpalacktól, nem szabad engedni, hogy kezeljék. Számos tragikus hír alapján köztudott, hogy a gázpalack igazán veszélyes tud lenni nyílt lánggal érintkezve, így elengedhetetlen, hogy a nyílt lángtól és a szélsőséges hőmérséklet ingadozástól, különösen a nagy hőtől távol tartsuk a palackot, mivel komoly kihatással van a gáz nyomására. Ha az előírásoknak megfelelően, rendeltetésszerűen használjuk a gázpalackot, akkor nincs mitől tartanunk. Természetesen ebben sokat segíthet a megfelelő tárolás, illetve a palack meghatározott időnként való ellenőrzése is.