Hogyan fogjunk hozzá az életmódváltáshoz?

Az életmódváltás első nagy lépése az elhatározás. Ha elszánjuk magunkat a fogyás, alakformálás, izomtömeg növelés mellett, akkor konkrét célokra és tervre is szükség van, hogy ne bukjunk bele az elhatározásba. Ehhez konkrét lépésekre van szükség.

Életmódváltás során nagyon fontos, hogy pontosan fogalmazzunk, mind a célok meghatározásánál, mind a tervezésnél. Például nem elegendő úgy dönteni, hogy le akarunk fogyni, hanem sokkal jobb, ha elhatározzuk, hogy fél év alatt tíz kilót akarunk leadni. Utóbbi sokkal konkrétabb és kézzel foghatóbb, ezáltal könnyebb elérni. Az edzés terén is igaz ez, vagyis az edzeni fogok helyett sokkal jobb a heti háromszor fogok edzeni járni. Ha megvan a célkitűzés és az oda vezető út, akkor nem árt, ha vannak, akik támogatnak az életmódváltás olykor rögös útján. Ez persze nem nélkülözhetetlen, azonban tagadhatatlan, hogy megkönnyíti a dolgunkat, ha van, aki bíztat a nehézségek során vagy segít az egészséges étkezés betartásában. Sokan úgy vélik, hogy az egészséges étkezés, a diéta betartása jelenti az életmódváltás legnehezebb részét. Olykor-olykor egy kis bűnözés belefér, azonban nem mindegy milyen formában.

Ahelyett, hogy egy nagy tábla csokit ennénk, inkább készítsünk valamilyen diétás desszertet vagy válasszunk egy fehérjeszeletet. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy a diétás finomságokból sem ehetünk korlátlanul. Olykor előfordulhat, hogy támad egy kis nehézség és nem sikerül odaérni az edzésre vagy becsúszik egy gyorsétel egy váratlan túlóra következtében. Ezt nem szabad teljes bukásként megélni, hiszen ez csak egy kis bökkenő, vagyis nem érdemes teljesen felhagyni az életmódváltással, csak azért, mert nem tudtunk mindent százszázalékosan betartani. A mindent vagy semmit elv ugyanis nem visz előrébb.