GRP rács esetében elengedhetetlen a minőségi szabványok megléte

Gyakorta talán bele sem gondolunk, ám egy ipari üzem esetében sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelni, még egy olyan hétköznapinak tűnő folyamat kapcsán is, mint a járófelületek, vagy épp a burkolatok kialakítása. Tudniillik ezeknél a telepeknél, gyáraknál olyan veszélyes körülmények lehetnek, amelyek fokozott elővigyázatosságot követelnek meg.

Szerencsére a GRP rács képében ma már létezik olyan megoldás erre a kérdésre, ami nem csak a szabályozásoknak felel meg, hanem emellett könnyen kezelhető és praktikus is egyben. Ezek az öntött panelek üvegszállal megerősített műanyagból készülnek és különféle méretekben, valamint vastagságban is elérhetők. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a GRP rács kiválasztásánál és telepítésénél is nagyon körültekintő módon kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az alkalmazás körülményeit kell figyelembe venni, de a gyártói dokumentációkban foglaltak is kardinális jelentőséggel bírnak. Tudniillik a GRP rács fajtája nagyban meghatározza felhasználhatóságát.

Természetesen az nem is lehet kérdéses, miszerint kizárólag a legkiválóbb minőségű GRP rács beszerzése ajánlott. Ezek a modellek egytől egyig rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal és szigorúan meghatározott szabványok szerint készülnek, melyek közül a német DIN 24537-3 a legismertebb. Gyakori igény a csúszásmentesség, ennek főképp akkor van jelentősége, ha a panelek járófelületként kerülnek beépítésre. Ezeknél a típusoknál ügyeljünk a DIN 51130 szabvány meglétére, ezt a paramétert ugyanis az szabályozza. Üzemek esetében kardinális kérdést jelenthet továbbá a páratartalom-változásból adódó, illetve az UV-sugárzásból következő károsodás elleni védelem is. Az ilyen GRP rács – akárcsak a lángálló kivitel – további specifikus tanúsítványokkal rendelkezik.