Fehérjedús étrend minőségi, változatos ételekkel

A fehérjében gazdag táplálkozásnak sem kell egyhangúnak lennie, sőt egy kis kreativitással igazán finom és egészséges ételeket tehetünk az asztalra. Ehhez azonban az is szükséges, hogy tisztában legyünk vele mely élelmiszerek rendelkeznek magas fehérje tartalommal.

Fehérjedús étrend alapját alkothatják a húsok, már amennyiben nem folytatunk növényi táplálkozást. Az állati eredetű protein nagy előnye, hogy komplett fehérjeforrásnak számít, vagyis megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen esszenciális aminosavakat. Ez egyaránt igaz a húsokra, tojásra, tejtermékekre, illetve a halakra. A vörös húsokat és a szárnyasokat egész bátran váltogathatjuk, így sosem lesz unalmas az étrend. A tojás nagy előnye, hogy nagyon sokféle ételbe belecsempészhetjük, emellett a reggelink szerves részét is alkothatja. A tejtermékek terén szintén gazdag választék áll rendelkezésre, így csak rajtunk és a kreativitásunkon múlik, hogy milyen egészséges finomságokat készítünk. Ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, akkor növényi alapú fehérje források kell beépíteni az étrendünkbe.

A hüvelyesek, mint például a vöröslencse, bab vagy csicseriborsó nem csupán fehérjében, hanem ásványi anyagokban, illetve rostban is gazdagok, így az emésztésnek is jót tesznek. Egyetlen hátrányuk, hogy kevés aminosav van bennük, így nem árt őket más fehérjékkel is kombinálni. A különféle magvak szintén gazdagok a különféle tápanyagokban, köztük a fehérjében is, így sütik és édességek helyett megéri inkább diót és mogyoróféléket nassolni. Ha nem szeretnénk őket önmagukban fogyasztani, akkor a salátákkal vagy süteményekkel is kombinálhatók. Ha pedig nem tudjuk étkezéssel bevinni a kellő mennyiséget, akkor a fehérjepor lehet segítségünkre.