Ezért fontos hogy kifogástalan állapotú legyen a dobegység

Mielőtt nyomtatóvásárlás mellett döntenénk, kardinális kérdés pontosan tájékozódni a különböző típusok előnyeit és hátrányait illetően. A tintasugaras gépek utángyártott patronokkal aránylag olcsón üzemeltethetők, ám a sebességük lassú, az elkészült dokumentum pedig sérülékeny. Ezzel szemben a lézernyomtatók nagy kapacitással bírnak és a technológiából adódóan a nyomat is jóval strapabíróbb.

Ám azt nem szabad szem elől téveszteni, hogy utóbbiak esetében a tonerek cseréje mellett a dobegység állapotára is fokozottan figyelnünk kell. Ezeknél a gépeknél ugyanis a képalkotás egész másképp zajlik. Tudniillik tinta helyett itt festékpor kerül felhasználásra, aminek köszönhetően a kész dokumentum teljesen száraz állapotban kerül ki a nyomtatóból. A szükséges kép lézer segítségével rajzolódik ki a dobegység felületén, erre tapad rá a fordított töltéssel rendelkező festékpor, ami aztán égetéssel kerül rá a papírra. Ez a technológia teszi lehetővé, hogy percenként akár több tucat nyomat is elkészülhessen.

Ebből adódóan kardinális jelentősége van a dobegység állapotának, hiszen annak legapróbb hibája is azonnal meglátszik az elkészült dokumentumokon. Szerencsére ezek a komponensek általában kellőképp időtállók és csak több tízezer oldal után válik csak esedékessé a cseréjük. A problémák elkerülése érdekében a kapacitásról tájékozódjunk a felhasználói kézikönyvben, illetve a gyártó oldalán és amikor szükségessé válik, mindenképpen csak eredeti dobegység kerüljön beépítésre. A nyomtató kiválasztásakor tehát azt is számítsuk bele a kalkulációnkba, hogy időnként ezt a komponenst is cserélni kell majd. Ezzel együtt, ha nagy volumenben gondolkodunk és fontos a sebesség, akkor egy lézernyomtató lehet az ideális döntés. Fotónyomtatás vonatkozásában azonban még mindig a tintasugaras technológia adja a legkiválóbb minőséget.