Ezért fontos, hogy a szerver üzemeltetés folyamatát mindig hozzáértők végezzék

Olyan vállalkozások esetében, amelyek webáruházat is működtetnek, vagy ahol a tevékenység sikere az informatikai rendszerük stabilitásától függ, elengedhetetlen megteremteni azt a hátteret, amire biztosan lehet építkezni. A legnagyobb dilemmát ilyenkor általában az jelenti, hogy nem csak a kiépítés, de a működtetés is folyamatos felügyeletet kíván.

Ezért aztán a szerver üzemeltetés feladatára célszerű külön szakembert megbízni. Amennyiben nem kívánunk saját magunk alkalmazni egy specialistát, a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy egy tapasztalt külsős cégre hagyjuk a tennivalókat. Elöljáróban ugyanis talán nem is gondolnánk, ám a szerver üzemeltetés hihetetlenül komplex kihívást jelent, ráadásul már egy kisebb hiba –  vagy épp késlekedés – is beláthatatlan következményekkel járhat. Kiemelt hangsúlyt kell fektetni a teljesítmény optimalizálására, lévén az erőforrások hatékony kihasználása a felhasználói élmény tekintetében is kulcsfontosságú mozzanat. A szerver üzemeltetés tervezési szakaszában szintén kardinális a biztonság kérdése.

Méghozzá több tekintetben is. Egyfelől magát a gépet is védeni kell – erre egy rack, vagy egy különálló, hűtött szerverterem az ideális -, ám a hozzáférési jogosultságok és a felhasználók kalibrálása legalább ennyire lényeges. A szerver üzemeltetés során ugyancsak kiemelt szerepe van a rendszeres biztonsági mentéseknek. Tudniillik még a legnagyobb odafigyelés mellett is történhetnek nem várt események, ilyenkor pedig döntő befolyással bír, mennyire régi adatokat tudunk visszanyerni. A kockázatok minimalizálása érdekében a szerver üzemeltetés magában foglalja a folyamatos naplózást és monitorozást. Ennek segítségével már idejekorán kiszűrhetők a problémák és hatékonyan növelhető azok sikeres megelőzése is. Járjunk el tehát nagyon körültekintően és bízzuk ezt az összetett feladatot profi szakemberekre.