EGR szelep – Mit takar ez az elnevezés?

Az EGR szelepnek fontos szerepe van az autóban és a környezetvédelem szempontjából is lényeges alkatrész, hiszen beépítésével tovább csökkenthető a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége a benzines és a dízel motorok esetében egyaránt.

EGR szelep működési elve szerint a robbanáskor keletkező gázt visszafordítja a motor égésterébe, majd újra elégeti azt, aminek következtében kevesebb káros anyag marad vissza, amit a katalizátorok és részecskeszűrők könnyebben megszűrnek. Az EGR szelep minden olyan nitrogén alapú vegyületet visszaforgat az égéstérbe, mely az emberi szervezet számára káros volna, tehát a tüdőbe jutva könnyen kapcsolódna az ottani részecskékhez. Gyakorlatilag az újra égetés csökkenti a káros anyagok reagens tulajdonságát. Az alacsonyabb energia szinttel rendelkező, kevésbé reagens anyagok nem annyira károsak az emberi szervezet számára. A benzin és dízel üzemű járművek, működés közben számos nitrogén alapú vegyületet termelnek, így az EGR szelepnek komoly szerepe van ezek csökkentésében. Az EGR szelep feladata, hogy bizonyos mennyiségű kipufogógázt visszaáramoltasson és biztosítsa annak keveredését az égéstérbe a szívócsövön keresztül.

Abban az esetben, ha a szelep eltömődik, akkor a szelep zárt vagy nyitott állásban beszorul. A jó minőségű motorolaj használatával elkerülhető, hogy az EGR szelep belső peremein a túlzott szennyeződés lerakódjon. Akár jó minőségű motorolajra, akár alkatrészre van szüksége, érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu weboldalra, ahol mindent megtalál egy helyen. Ha úgy véli, hogy valami nincs rendben az EGR szeleppel, akkor érdemes szervizbe vinni az autót, ahol fény derül a problémára és ki is cserélik a meghibásodott alkatrészt. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!