Egészséges és tartható irányzat az időablakos táplálkozás segítségével

Egészségesen étkezni nem is olyan egyszerű, mint sokan gondolják. Sajnos az sem segít, hogy rengeteg tévhit kering a témában. Ezenkívül nagyon sok olyan sablon diéta is olvasható online, melyek egyáltalán nem előnyösek, sőt gyakran ártanak is. Holott egészségesen étkezni és fogyni igazán egyszerű.

Időablakos táplálkozás nagy segítséget nyújt, hogy az étkezéseinkbe egy kis rendszert vigyünk. A lényeg, hogy a napi étkezéseinket egy rövidebb, tízórás időkeretbe szorítjuk, aminek köszönhetően igazodni tudunk szervezetünk természetes napi bioritmusához. A szövetek és az egyes szervek egyaránt rendelkeznek saját napi aktivitási ritmussal. Ahelyett, hogy egész napra leterhelnénk emésztőrendszerünk, érdemes táplálkozásunkat egy tízórás időkeretbe szorítani, hogy sejtjeinknek legyen ideje a pihenésre, illetve a regenerálódásra. Ha nem így teszünk, hanem folyamatosan a maximumon pörgetjük őket, akkor működésük előbb-utóbb romlani fog. Az étkezések során inzulin szabadul fel szervezetünkben, amely fokozza a bevitt tápanyagok raktározását. Éjjel, illetve az étkezések között, vagyis éhgyomri állapotban glükagon termelődik mely az inzulinnal ellentétes hatású, mobilizációs hormon. Elsősorban a tárolt zsírok felszabadításában, illetve elégetésében van nagy szerepe.

Ha szűkítjük az étkezések időkeretét, akkor szervezetünk hosszabb időt tölt éhgyomri állapotban, vagyis még több glükagont termelünk, mely segíti a fogyást. Az is hozzájárul a diétánkhoz, hogy rövidebb időintervallum áll rendelkezésre, ugyanis csak emiatt nem fogunk többet enni. Ez az egyszerű eljárás sokat segíthet abban, hogy elérjük az álomalakot. Nincsenek komoly megkötések, speciális megszorítások, melyek betartása nehézséget jelentene, ez az irányzat rendkívül egyszerű.